VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Efectele recesiunii. Revenirea economiei zonei euro, prognozată pentru sfârșitul anului, întârzie

Statele din zona euro cu greu scăpa de recesiunea provocată de pandemie și de efectele războiului din Ucraina. Ca și în timpul verii, ultimul trimestru al acestui an înregistrează un declin în economie, arată rezultatele unui sondaj Bloomberg, deși anterior analiștii prognozau o ușoară creștere. 

”Avem dubii că suntem la începutul unei reveniri. Turbulenţele rămân ridicate, în special cele de pe urma majorării dobânzilor”, se arată în raportul economiștilor pe marginea studiului, citat de Agerpres.

Slăbiciunea vine în principal din Germania, cea mai mare economie europeană, care se confruntă cu dificultăţi în industrie. În contextul crizei bugetare şi al cererii globale reduse, PIB-ul ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul patru din 2023, după ce iniţial analiştii estimaseră un declin de 0,1%. Rezultatele studiului diferă de previziunile din noiembrie ale Comisiei Europene, care indicau o revenire pe creştere a economiei zonei euro în perioada octombrie-decembrie 2023, pe fondul scăderii inflaţiei şi a pieţei muncii robuste.

Datele Eurostat arată că recenta slăbiciune a zonei euro a fost determinată de variaţia stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor rămâne solid. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt. Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.