VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

„Educația electorală” – o nouă disciplină opțională în școli

Disciplina opțională „Educația electorală” în cadrul căreia elevii vor putea obține cunoștințe de bază în domeniul electoral, a fost aprobat recent de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, începând cu anul de studii 2023-2024, elevii din clasele a IX-a și a X-a, vor putea să formuleze sarcini pentru guvernare, vor ști cum să verifice angajamentele asumate de cei aleși, iar în calitate de candidați şi candidate vor cunoaște cum să se înregistreze în cursa electorală, să desfășoare o campanie electorală şi să-şi asume responsabilități de reprezentare și participare publică.

Studierea disciplinei va contribui la formarea, consolidarea culturii electorale prin abilitarea viitorilor votanți și votante să-și exercite și să-și apere drepturile și responsabilitățile democratice, să recunoască, să prevină și să contracareze dezinformarea, corupția și frauda electorală.

Elevii și elevele vor învăța ce este libertatea de alegere, pluripartidismul în societatea democratică, cum au evoluat alegerile și drepturile electorale, care sunt tipurile de alegeri și sistemele electorale, ce este o campanie electorală, cine sunt concurenții electorali, cum se votează, ce înseamnă fraudarea alegerilor, manipularea și dezinformarea.

Totodată, curriculum-ul urmărește formarea competențelor practice la eleve și elevi prin jocuri de rol, dezbateri, mese rotunde, încurajând autoadministrarea la nivel de școală.

Pentru desfășurarea disciplinei opționale sunt prevăzute 35 de ore academice. 

Curriculumul opțional pentru educația electorală a fost elaborat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în urma unui proces de consultări organizate pe platforma Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral cu Ministerul Educației și Cercetării, cadre didactice din învățământul general și cel universitar, ONG-urile specializate ADEPT și Promo-LEX.

După aprobarea curriculumului, urmează elaborarea manualului și instruiri cu profesorii și profesoarele care vor preda această disciplină în școli.

Curriculumul a fost elaborat în cadrul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul USAID și cel al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.