Autoritățile ne-au spus deunăzi cum stăm cu economisirea. Cică în luna octombrie, cetățenii din RM au consumat cu 57% mai puține gaze naturale decât în octombrie 2021. Și consumul energiei electrice a fost mai mic. Cifrele astea l-au făcut pe ministrul infrastructurii Andrei Spînu să declare cu nedisimulată mândrie următoarele: Le sunt recunoscător cetățenilor pentru că participă la acest efort național de economisire. O țară unită merge înainte prin toate greutățile, împreună ajutăm Moldova să rămână liberă. Și ne apărăm interesul național!
Frumoase cuvinte, dar mie, de pildă, nu-mi este clar încă în ce măsură suntem implicați într-un efort național de economisire. Da, pe alocuri o fi existând și acest efort, și multă responsabilitate, dar ar putea fi vorba și de o banală frică de prețurile uriașe. Aș zice să mai așteptăm câteva luni și abia atunci să tragem concluzii. Vremea a fost blândă, frica de prețuri a fost mare, dar în ce măsură vom putea economisi când gerul se va impune chiar nu știu.
Da, ministrul Spînu are dreptate. Trebuie acum să economisim și să suferim ca să devenim mai liberi, dar dincolo de asta ne vom ciocni imediat toți – și cetățenii, și guvernarea – cu prețurile astronomice. Și acum se vede mai bine ca oricând de ce e rău să fii sărac. Pentru că un om bogat din Europa se descurcă mai bine cu aceste prețuri astronomice.
Se pare că nu ne mai putem întoarce în trecutul cu prețuri mici. Iar guvernarea trebuie să înțeleagă că oamenii striviți de povara prețurilor ar putea să renunțe uneori și la libertate. Am scos ieri din cutia poștală factura la gazele naturale pentru luna octombrie și am lărgit ochii de stupoare. 33 de metri cubi consumați costau 965 de lei! Mie mi s-a părut mult. Dar ce spune un om cu un salariu de 5-6 mii de lei? Și mă gândesc acum cum naiba să pornesc centrala termică… Ea consumă și gaze, și energie electrică.
De aceea, ne așteaptă cea mai complicată iarnă a tranziției. Și mă tem că e greu de presupus acum ce vom avea la primăvară. Nu, nu renunțăm la interesul național, firește, dar concluziile le vom trage prin aprilie.