Organizația Națiunilor Unite își începe prima misiune în Karabahul de Munte din ultimii 30 de ani. Scopul echipelor ONU va fi evaluarea situației umanitare din regiune, în special în contextul recentelor ostilități, precum și de a colecta informații de la rezidenții locali, care aproape nu au mai rămas. Peste 85 la sută din populația provinciei s-au refugiat în Armenia.
Misiunea ONU a fost trimisă în regiune la cererea autorităților din Azerbaidjan. Baku vrea să demonstreze că drepturile populației armene nu sunt încălcate. Reprezentanții vor trebui, de asemenea, să ofere asistență refugiaților care doresc să se refugieze în Armenia.
În data de 28 septembrie, președintele autoproclamatei republici Arțah (Karabahul de Munte), Samvel Șahramanian, a semnat un decret prin care anunță autodizolvarea structurilor separatiste ale regiunii până la sfârșitul acestui an. Decizia a fost luată după conflictul de o zi din 19 septembrie, în urma căruia, potrivit conducerii regiunii, cel puţin 200 de persoane au murir, iar 400 au fost rănite.
Potrivit autorităților de la Erevan, peste 100.000 de armeni din cei 120.000 care locuiau în regiune înainte de ultima escaladare s-au refugiat în Armenia. Prim-ministrul armean Nikol Pașinian crede că în perioada următoare cel mai probabil nu va mai rămâne niciun armean în Karabah. Reprezentantul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați în Armenia, Kavita Belani, a declarat anterior că plecarea populației armene din regiune are loc fără incidente.
Între timp, autoritățile de la Baku au venit cu primul program de reintegrare a regiunii, care prevede respectarea drepturilor și libertăților tuturor locuitorilor provinciei indiferent de etnie, religie și limba vorbită și introducerea manatului azer ca monedă națională în Karabah. De asemenea, au fost elaborate deja planuri generale de dezvoltare a patru orașe mari din provincie și s-a stabilit că administrarea zonelor locuite preponderent de armeni va fi făcută prin intermediul unui reprezentant special al Azerbaidjanului.