VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

După Norvegia, Irlanda și Spania, și Slovenia recunoaște Palestina ca stat

Slovenia se alătură statelor europene care recunosc statul palestinian. Parlamentul țării a votat în favoarea recunoașterii statului palestinian. Opoziția de centru-dreapta a boicotat votul.

Prim-ministrul Robert Golob a declarat că măsura „trimite speranță poporului palestinian din Cisiordania și Gaza”, potrivit unei postări a guvernului pe pagina oficială de pe platforma X, citată de Europa Liberă.

Premierul de la Ljubljana spus că accelerarea recunoașterii statului palestinian a venit ca reacție la invazia tot mai agresivă a Israelului în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

În schimb, tot marți, parlamentul elvețian a refuzat să susțină propunerea de recunoaștere a statului Palestina. Au fost 61 de voturi pentru și 131 împotrivă, a declarat serviciul de presă al parlamentului.

„Consiliul Naţional nu vrea să recunoască Palestina. Marţi a respins o iniţiativă relevantă introdusă de deputatul Partidului Social Democrat din Zurich, Fabian Molina”, se arată în raport.

Ministrul elvețian de externe Ignazio Cassis a declarat că Berna continuă să susțină o soluție cu două state în care Israelul și Palestina ar putea exista unul lângă altul în granițele recunoscute. Cu toate acestea, având în vedere războiul actual din Fâșia Gaza, Consiliul Federal nu crede că este momentul potrivit pentru recunoașterea Palestinei.

Mai mult de 140 din cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite recunosc Palestina ca stat suveran. Excepție fac țările din Europa de Vest și Statele Unite.

Suedia a recunoscut Statul Palestinian în urmă cu un deceniu. De asemenea, mai multe țări est-europene, printre care și România, au recunoscut de multă vreme Statul Palestinian. Pe 28 mai, Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut oficial Palestina, într-o mișcare puternic condamnată de Israel.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.