VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

După cutremur, Turcia se ridică împotriva dezvoltatorilor imobiliari. Oraș din provincia Hatay, fără nicio victimă. Cum au scăpat oamenii cu viață

În faţa furiei care cuprinde ţara împotriva mafiei din construcţii, preluată de presă şi reţelele de socializare, autorităţile turce au reacţionat prompt şi plouă cu mandate de arestare, după ce mii de clădiri s-au prăbușit complet în urma cutremurelor din Turcia.

Duminică, la şapte zile după dezastrul care a făcut peste 30.000 de morţi doar în Turcia, trei persoane au fost întemniţate, şapte arestate, printre care alţi doi dezvoltatori încercând să fugă în Georgia, iar 114 sunt încă căutaţi, a anunţat ministrul turc al justiţiei, Bekir. Bozdag, transmite Agerpres.

În total, au fost demarate 134 de anchete.

Soarta reşedinţei „Renesans” a devenit emblematică pentru aceste practici rele denunţate de mult în ţară, dar este departe de a fi singura. Ridicată la Antakya, sudul Turciei, în urmă cu 10 ani: pe 6 februarie, clădirea cu opt etaje şi 250 de apartamente cu piscină, unde locuia printre alţii fotbalistul ghanez Christian Atsu, s-a răsturnat într-o parte şi peste locuitorii săi.

Este una dintre miile de clădiri din Turcia care s-au prăbuşit complet, fără a lăsa cea mai mică şansă locatarilor care dormeau când s-a produs violentul cutremur.

Astfel, hotelul Isias din Adiyaman, unde 35 de membri ai echipei de volei de 12-15 ani a republicii separatiste a Ciprului de Nord şi conducerea acestora au murit: martorii au afirmat la postul de televiziune NTV că hotelul fusese închis din cauza „neregulilor” în construcţie, înainte ca sigiliile să fie rupte şi clădirea redeschisă turiştilor.

„Vreau ca aceşti oameni să fie judecaţi, sunt criminali”, a spus la televiziune o rudă a unei victime, în timp ce un martor a declarat că a văzut „pereţii rupându-se ca nişte foi de hârtie”.

Reacţia guvernului, confruntat cu ceea ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan – în campanie electorală dacă alegerile de la 14 mai sunt menţinute – a numit „cel mai mare dezastru din toate timpurile” pentru Turcia, este fără precedent.

Până atunci, dezvoltatorii şi antreprenorii imorali păreau să aibă un viitor strălucit în faţă, în pofida avertismentelor repetate ale inginerilor şi arhitecţilor recunoscuţi.

Turcia a adoptat o serie de norme şi reglementări copiate după cele din California, ţară a cutremurelor, şi revizuite în mod regulat – ultima dată în 2018. Dar, potrivit inginerilor şi arhitecţilor intervievaţi săptămâna trecută de AFP, acestea sunt ignorate de constructori.

Există o localitate care continuă să stea în picioare, în timp ce toate oraşele din jur înregistrează daune uriaşe în urma cutremurului din Turcia. „Nu am făcut niciun compromis în construcții”, susține primarul oraşului Erzin. Ce spun oamenii din oraş?

Jurnaliștii Libertatea, se află în Turcia și transmit reportaje exclusive în urma cutremurului devastator soldat cu zeci de mii de morți. 

„Şi noi am simţit cutremurele ca toată lumea. Ne-am speriat, normal, ne-a zgâlţâit, dar am trecut cu bine peste asta. Nu avem nicio victimă în oraş şi, într-adevăr, nicio clădire n-a căzut. Sunt câteva blocuri care au fisuri, însă nimic de speriat”, spune Ibrahim, în vârstă de 40 de ani. 

 „Poate sunt mai bine construite casele noastre” 

Ibrahim locuieşte în oraşul Erzin, localitatea din nordul provinciei Hatay, una dintre cele mai afectate regiuni din Turcia, în urma cutremurelor de luni. Oraşul are aproximativ 42.000 de locuitori, iar cifrele acestea nu au suferit nicio schimbare la finalul săptămânii care a îngenuncheat Turcia. Bilanțul celor care au murit până acum a depășit 25.000 de oameni în Turcia și Siria, transmite Libertatea.

În oraşul Erzin însă, nicio victimă, nicio clădire prăbuşită, aproape nicio pauză de la viaţa de zi cu zi. Câteva case şi minaretele moscheilor au fost avariate, atât. 

„Poate sunt mai bine construite casele noastre, nu ştiu ce să zic. Oricum, majoritatea sunt joase. Cele mai înalte clădiri au 5 etaje. Nu cred să fie ceva mai înalt în oraşul nostru”,  încearcă să-şi explice Gorkem, un tânăr de 21 de ani, care locuieşte în oraş.

 Primar: „N-am făcut niciun compromis” 

Primarul oraşului, Ökkeș Elmasoğlu – de la principalul partid de opoziție CHP (Partidul Republican al Poporului din Turcia) -, are însă o explicaţie mai informată: „Nu vreau să dau vina pe alţi primari din alte localităţi din Hatay. Vreau să povestesc propria experienţă. În ceea ce mă priveşte, nu am făcut niciun compromis (în construcţii, n.r.). La fel, nici primari din Erzin dinaintea mea n-au făcut compromisuri”, le-a explicat Elmasoğlu jurnaliştilor din Turcia. 

 „Nu avem nicio epavă. Nu avem răniți sau pierderi de vieți omenești din cauza cutremurului. Cu toate acestea, oamenii noștri din locuri precum İskenderun și-au pierdut viața; le transmit condoleanţele mele. Erzin este norocos în acest sens. Avem pagube, avem clădiri cu fisuri minore, medii. Avem câteva clădiri grav avariate. Dar acestea sunt rezultatele inevitabile a două cutremure mari, de 7,7 grade”, a mai spus primarul Ökkeș Elmasoğlu.

Edilul crede că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ce priveşte disciplina în construcţii din ţara sa, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte nicio concesie din partea statului pentru construcţii ilegale.

Amnistia din construcții dată de Erdogan

Pe 23 februarie 2018, în cadrul unei vizite prilejuite de alegerile municipale în Kahramanmaraş, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, le-a spus oamenilor: „Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 144.556 dintre cetăţenii noştri din Maraş”. 

În acelaşi an, în cadrul unei întâlniri în Hatay, acelaşi Erdogan. „Mulţumită amnistiei noastre în construcţii, am rezolvat problemele a 205.000 dintre cetăţenii noştri din Hatay”. 

Erdogan vorbeşte despre ultima amnistiere a proprietarilor care au ridicat sau au modificat clădiri fără avizul municipalităţilor sau ocolind birocraţia. Cu toate că aceştia trebuiau amendaţi, iar clădirile – demolate, proprietățile au fost introduse în legalitate, în preajma alegerilor municipale. 

Guvernele anterioare au adoptat mai multe amnistii între 1955 și 2002. Ultima a fost cea dată de guvernul lui Erdogan în 2018 și a acoperit construcțiile ridicate până în 2017, potrivit publicației turce Cumhuriyet.

Cel puțin 6.000 de clădiri s-au prăbușit în cele zece provincii afectate de cutremure.  

La o săptămână de la cutremurele care au devastat Turcia și Siria, bilanțul catastrofei a urcat la 34.000 de morți. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.