VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

După aproape un an, dobânzile pentru creditele imobiliare au scăzut sub 10%

Dobânda pentru creditele imobiliare acordate persoanelor fizice a coborât, în luna iulie, sub 10%  și a fost, în medie, de 9,4%. Un nivel atât de scăzut a fost înregistrat ultima dată în vara anului trecut, după care, în urma înăspririi politicilor monetare de către Banca Națională, ratele au înregistrat creșteri periodice. Anunțul a fost făcut de expertul economic IDIS ,,Viitorul”, Veaceaslav Ioniță.

Inflația și criza din 2021-2022 a forțat BNM să înăsprească politica monetară, fapt ce a dus la scumpirea creditelor, inclusiv a celor imobiliare și temperarea procesului de creditare. De exemplu, în perioada octombrie 2022 – ianuarie 2023, volumul creditelor noi imobiliare a atins minimul de 100 milioane lei lunar sau de cinci ori mai puțin decât nivelul maxim atins în 2021.

„În prezent asistăm la un proces clar de revenire a pieței, iar în iulie volumul creditelor noi imobiliare a fost de 272 milioane lei, aproape triplu față de minimul de acum jumătate de an”, a declarat Veaceslav Ioniță, citat de nordnews.md.

Potrivit expertului, până la criza din 2021-2022 creditele imobiliare noi în valută aveau o pondere de 2-4%, iar în luna decembrie 2022 a fost atins un record cu o cotă de 42,5%. Odată cu relaxarea politicii monetare a BNM și de descurajare a creditării în valută este înregistrat deja un proces rapid de trecere la creditare în lei.

„Totuși chiar dacă înregistrăm o creștere a procesului de creditare imobiliară nu putem vorbi încă de o revenire la normal. Portofoliul de credite imobiliare din sistemul bancar în acest an stagnează și a înregistrat în primele 7 luni o creștere de doar 20 milioane lei, comparativ cu 900 milioane lei în 2022 și 3,5 miliarde lei în 2021”, mai susține Veaceslav Ioniță.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.