VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Drum cu surprize spre UE. Transnistrenii, mai pro-europeni decât alegătorii din Găgăuzia

Rușii au expresia ”e bine acolo unde nu suntem noi”. Acest adevăr a fost înțeles și de transnistreni, care au votat surprinzător la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie.

În ciuda controlului total al regiunii separatiste de către statul agresor, care își păstrează în continuare trupe în Transnistria, cetățenii moldoveni de acolo au arătat că dragostea pentru Rusia începe să se epuizeze, iar propaganda Moscovei începe să se destrame.

Pentru a înțelege acest lucru, este suficient să ne uităm cum au votat cetățenii din stânga Nistrului la scrutinul din 20 octombrie. Astfel, din totalul de 15 526 de voturi, aproape o treime, sau 31,02%, au spus DA la referendumul privind integrarea R. Moldova în UE. Este vorba despre 4816 cetățeni din stânga Nistrului care au simțit pe propria piele ”beneficiile” lumii ruse și au decis că vor să-și vadă viitorul în familia națiunilor europene, transmite deschide.md.

Și la alegerile prezidențiale a fost înregistrat un scor bun, Maia Sandu fiind a doua în preferințele transnistrenilor. Peste un sfert din cetățenii din stânga Nistrului, adică 4037 de alegători, au decis să-și dea votul pentru actualul șef al statului. Doar candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a acumulat mai multe voturi, 5670 la număr.

Prin comparație, autonomia găgăuză, parte integrantă a Republicii Moldova și care beneficiază din plin de apropierea R. Moldova de UE, a votat covârșitor împotriva integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. Multiplele proiecte de infrastructură, educaționale și culturale finanțate cu bani europeni i-au convins doar pe 5,16% (2985) dintre alegătorii din autonomie. Și mai puțini, 2,26% sau 1415 alegători găgăuzi, au votat pentru președintele Maia Sandu.

Devine evident că cetățenii din regiunea transnistreană, ținuți în sărăcie lucie de regimul controlat de Moscova, au început să conștientizeze riscul reprezentat de Federația Rusă, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Mai mult, transnistrenii, care exportă majoritar în UE, simt deja pe propria piele beneficiile economice aduse de UE. Astfel, propaganda rusă nu mai este atât de eficientă asupra lor, spre deosebire de găgăuzii puternic rusificați.

Astfel, indiferent de preferințele geopolitice, toți moldovenii trebuie să atragă atenția la votul exprimat de transnistreni. Faptul că cel puțin o treime din locuitorii unei enclave ruse, zombați de mai bine de trei decenii de propaganda Moscovei, își doresc desprinderea de așa zisa ”Mama Rusie” ar trebui să le dea de gândit votanților pro-ruși din dreapta Nistrului. Iar cei care au votat DA la referendum trebuie să iasă din nou la urne pe 3 noiembrie și să o aleagă președinte pe Maia Sandu, pentru a se asigura că parcursul european al R. Moldova va fi continuat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.