VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Două cazuri de infecție cu virusul West Nile: Avertismentul ANSP

În R. Moldova sunt înregistrate două cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN). Este vorba despre doi bărbați cu vârstă de 39 și 54 ani.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ambele cazurile sunt de import.

Primul pacient, domiciliat în municipiul Chișinău, în perioada 14.08-06.09 curent, s-a aflat în România, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient domiciliat în orașul Tiraspol, a revenit pe 05.09 curent din Cehia fiind, la fel înțepat de țânțari, la întoarcere în R.M deja prezenta semne de boală”, precizează instituția.

Anterior, au mai fost înregistrate două cazuri de infecție cu VWN în țara noastră în anul 2019 și altul în luna august anul curent.

De la începutul anului 2024 și până la data de 5 septembrie 2024, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo*, Macedonia de Nord, România, Serbia, Spania și Türkiye.

În România de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 05.09.2024 s-au înregistrat 47 cazuri dintre care 40 cazuri confirmate și 7 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 4 au decedat.

Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.

De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Specialiștii ANSP reamintesc recomandările în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;
să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari;
să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la geamuri/uși);
înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.