VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Dosarul „Furtul Miliardului” // Șeful unei companii, condamnat la 11 ani de închisoare pentru escrocherii cu credite de la BEM

Noi sentințe apar în dosarul privind devalizarea celor trei bănci: BEM, Banca Socială și Unibank. De această dată este vorba despre niște credite, luate în baza unor acte false, banii fiind împrumutați de la Banca de Economii (BEM).

Un manager al unei companii din capitală a fost condamnat la 11 ani de închisoare, pentru comiterea a trei episoade de escrocherie (art.190 alin.(5) din Codul penal).
Această decizie a fost luată astăzi, 24 decembrie 2024, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Despre decizia în cauză ne informează reprezentanții Procuraturii Anticorupție, prin intermediul unui comunicat de presă.

Cauza penală a fost pornită în august 2012 de către Procuratura Anticorupție.

În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că inculpatul în anul 2011, având o poziție de conducere într-o companie a abuzat de funcția sa pentru a convinge mai multe persoane să contracteze credite bancare pe numele lor. Bărbatul le promitea în schimb diverse beneficii, inclusiv apartamente pe numele lor. Persoanele implicate nu aveau posibilitatea să obțină aceste credite în mod corect, însă, sub influența managerului, au semnat documente false.

Pentru a facilita obținerea creditelor, managerul a falsificat documente, inclusiv adeverințe de salariu, care atestau venituri mult mai mari decât cele reale ale persoanelor implicate. Astfel, acestea au reușit să contracteze credite ipotecare în valoare totală de aproximativ 3,5 milioane de lei”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Potrivit acuzatorilor de stat, banii obținuți din aceste credite, în loc să fie folosiți pentru scopurile pentru care au fost solicitați, au fost redirecționați către conturile personale ale persoanei aflate la conducerea companiei. Acel manager a și beneficiat de acele sume considerabile.

„Instanța de judecată l-a recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de escrocherie și pentru concurs de infracțiuni l-a condamnat la 11 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip închis. De asemenea, instanța l-a privat de dreptul de a ocupa funcția de administrator pe o perioadă de 5 ani. În privința inculpatului a fost menținută măsura preventivă arestarea preventivă, aplicată prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 8 august 2023, până la rămânerea definitivă a sentinței”, ne mai anunță cei de la Anticorupție.

Potrivit sursei, a fost admisă acțiunea civilă înaintată de Banca de Economii SA și dispusă încasare din contul inculpatului a sumei de aproximativ 4,7 milioane de lei.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni esteprezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-ohotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.