VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Dorin Recean, vizită la Călărași: Proiectele implementate în acest oraș sunt un model demn de urmat

„Orașul Călărași este un oraș european, cu oameni activi, care dezvoltă economia locală și îmbunătățesc condițiile de viață. Proiectele implementate în orașul Călărași sunt un model demn de urmat pentru toate localitățile din țară”. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Dorin Recean în cadrul unei vizite de lucru la Călărași.

Prima locație a premierului a fost complexul sportiv multifuncțional, care include terenuri de mini-fotbal, volei și tenis, construit în cadrul proiectului „Satul European”.

„Peste 1250 de copii de la trei instituții de învățământ din orașul Călărași, dar și cei 16 mii de locuitori ai orașului vor beneficia de condiții moderne pentru desfășurarea activităților sportive. Lucrările de construcție vor fi finalizate până la data de 31 decembrie, după care complexul sportiv va fi dat în exploatare. Valoarea totală a proiectului este de 5,4 milioane de lei”, precizează serviciul de presă al Guvernului.

„O investiție în sport este o investiție în sănătatea și viitorul copiilor noștri. Prin asemenea proiecte oferim oamenilor condiții moderne și promovăm modul sănătos de viață”, a subliniat premierul.

După vizitarea complexului sportiv, șeful Executivului a mers la incubatorul regional de afaceri, deschis în anul 2017, unde a discutat cu rezidenții acestuia, dar și alți oameni de afaceri din raion.

Cei 40 de rezidenți ai incubatorului beneficiază de consultanță din partea Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și de programe oferite de stat. În cadrul incubatorului, rezidenții încheie contracte preferențiale pentru o perioadă de 3 ani, după care contractul poate fi prelungit cu încă 2 ani, în condiții comerciale. De asemenea, aici sunt prestate servicii de suport în elaborarea planurilor de afaceri și este disponibil un program intensiv care durează 3 luni și include activități de mentorat.

Rezidenții generează 100 de locuri de muncă, suma de afaceri fiind de 25 de milioane de lei. Unul din ei, este importator de mașini electrice, iar în apropiere de incubator a fost construită o stație de alimentare pentru astfel de automobile. Alte afaceri țin de domeniul agriculturii, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, repararea autoturismelor, construcții, apicultură, semifabricate și produse din carne.

Sunteți motorul economiei noastre – angajați oamenii din localitate și inspirați alți membri ai comunității, iar performanțele pe care le-ați obținut sunt remarcabile”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, Guvernul va continua să susțină antreprenorii prin digitalizarea afacerilor, dar și lansarea unor programe guvernamentale, din care face parte și programul „373”,  prin care producătorii pot accesa credite accesibile pe termen lung pentru investiții.

Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat și cea mai eficientă din punct de vedere energetic grădiniță din țară – „DoReMicii”, frecventată de peste 130 de copii și modernizată prin fonduri europene în cadrul programului de cooperare al Guvernului Germaniei.

Termoizolarea și instalarea echipamentelor pentru utilizarea surselor regenerabile de energie a dus la reducerea cu 90% a cheltuielilor pentru întreținere. La grădiniță au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sistem de ventilare prin recuperare, inclusiv sistem de încălzire și răcire prin pardoseală. Datorită acestui fapt, ultimele două ierni au trecut fără a plăti bani pe căldură.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.