VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean, la reuniunea Summitului Inițiativei celor Trei Mări

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care se desfășoară anual în scopul promovării dezvoltării economice, creșterii coeziunii la nivel european și consolidării legăturilor transatlantice. 

În discursul său, șeful Executivului a accentuat necesitatea cooperării la nivel regional, inclusiv în contextul perioadei turbulente provocate de războiul Federației Ruse în Ucraina. Potrivit premierului, Republica Moldova este afectat din punct de vedere economic, dar și cel al securității, de provocările hibride care continuă asupra țării noastre. 

„Reușim să menținem pacea și ordinea pe întreg teritoriul țării, iar colaborarea regională în promovarea securității ne face și mai rezilienți. În calitate de țară candidată la integrarea în UE împărtășim aceleași priorități ca și statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Potrivit premierului, Republica Moldova face pași decisivi pentru accelerarea parcursului european și transformarea celor mai importante sectoare. În mod special, sunt îmbunătățite conexiunile regionale, interconexiunea rețelelor energetice, este extinsă capacitatea de transport al gazelor și sunt dezvoltate proiectele care vin să asigure independența energetică a țării. De asemenea, autori

tățile rămân axate pe dezvoltarea unei infrastructuri moderne și interconectate. „Accentul pus de Inițiativa celor Trei Mări pe dezvoltarea infrastructurii se aliniază perfect cu obiectivele noastre naționale. Un alt domeniu care oferă un potențial imens este cel al tehnologiilor informaționale și digitalizării, care sunt, de fapt, mijloace de accelerare a progresului economic și social”, a subliniat premierul.

Șeful Executivului s-a mai referit și la deschiderea Republicii Moldova de a contribui la reconstrucția Ucrainei, menționând importanța consolidării eforturilor, resurselor și a expertizei statelor pentru depășirea provocărilor în acest sens: „Investind în colaborare și valorificând interesele noastre comune în domeniul infrastructurii, al energiei și al digitalizării, putem construi o regiune dezvoltată și puternică, în care toate națiunile vor prospera”.

Amintim că la Summitul din anul 2023, desfășurat la București, Republica Moldova a obținut statutul de țară participantă asociată a Inițiativei celor Trei Mări.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.