Premierul Republicii Moldova, Dorin Reacean, a vorbit despre statutul de neutralitate pe care îl dorește păstrat, dar este convins în același timp că este vremea pentru o consolidare a capacității de apărare.
„Noi am acceptat statutul de neutralitate când negociam pacea pe Nistru și astăzi ne-am trezit că nu ne ajută. Nu putem în caz de agresiune să ne luăm geamantanul și să plecăm. Avem obligația să explicăm cetățenilor ce înseamnă acest statut, care sunt limitările și cum putem să ne consolidăm mai bine capacitatea de apărare împreună cu prietenii noștri”, a declarat oficialul la TVR 1.
Recean spune că societatea din R. Moldova preferă astăzi neutralitatea și autoritățile trebuie să țină cont de această dorință.
„Astăzi nu se pune problema schimbării statutului de neutralitate, dar se pun în discuție limitările acestui instrument de politică externă. R. Moldova deja merge spre consolidarea capacității de apărare. Sunt țări neutre care au investiții enorme în capacitatea de apărare și nu consideră să schimbe statutul de neutralitate”, a declarat el.
Premierul crede că societatea R. Moldova mai are nevoie de timp și de o discuție deschisă și sinceră, iar autoritățile trebuie să explice mai mult cetățenilor ce înseamnă asta și care sunt limitările, mai ales că acest statut rămâne în Constituție conform voinței exprimate de cetățeni.
Ieri, prim-ministrul Dorin Recean s-a aflat în prima sa vizită oficială la București. Premierul a avut întrevederi la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Victoria, cu omologul său român Nicolae Ciucă, iar la Palatul Parlamentului a avut întrevederi bilaterale cu Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a României. De asemenea, șeful Executivului de la Chișinău s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Alteța Sa Regală, Principele Radu.