VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dorin Recean, despre criza din Transnistria: Rusia arată rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi, trădarea și izolarea

Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce zeci de mii de locuitori din Transnistria au fost tăiați de la furnizarea de gaze rusești. Potrivit premierului Dorin Recean, Rusia a „trădat” și „izolat” regiunea separatistă, arătând astfel „rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi”, scrie Reuters.

Fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina, care a alimentat Europa Centrală și de Est, au fost oprite la sfârșitul anului 2024, deoarece Kievul a refuzat să mai facă afaceri cu Moscova.

Recean a spus că Moldova își va acoperi nevoile energetice cu producție internă și importuri, dar a remarcat că regiunea separatistă Transnistria a suferit o lovitură dureroasă în ciuda legăturilor sale cu Moscova.

„Prin a pune în pericol viitorul protectoratului pe care l-a susținut timp de trei decenii într-un efort de a destabiliza Moldova, Rusia dezvăluie rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi – trădarea și izolarea”, a subliniat Recean.

„Tratăm aceasta ca pe o criză de securitate care vizează să permită revenirea forțelor pro-ruse la putere în Moldova și transformarea teritoriului nostru într-o armă împotriva Ucrainei, cu care împărțim o graniță de 1.200 km”.

Națiunea sud-est europeană de aproximativ 2,5 milioane de locuitori a fost în centrul atenției de la invazia Rusiei asupra Ucrainei vecine, într-un moment de creștere a tensiunilor între Moscova și Occident, notează publicația, citată de digi24.ro.

Președintele său pro-european Maia Sandu a câștigat un al doilea mandat în cadrul alegerilor de anul trecut și s-a angajat să accelereze reforma și să consolideze democratizarea. Moldova intenționează să organizeze alegeri parlamentare în această vară.

Teritoriul transnistrean, preponderent vorbitor de limbă rusă, care s-a despărțit de Moldova în anii 1990, a primit gaz rusesc prin Ucraina.

La rândul său, Moldova obișnuia să primească cea mai mare parte a energiei electrice din Transnistria, dar, cu Kievul clarificând că va opri tranzitul gazelor din Rusia, guvernul de la Chișinău a pregătit aranjamente alternative, cu un amestec de producție internă și importuri de energie electrică din România, a spus Recean. El a spus că guvernul moldovean a rămas angajat să ajute regiunea.

„Soluțiile alternative de energie, cum ar fi sistemele de biomasă, generatoarele, ajutorul umanitar și consumabilele medicale esențiale, sunt gata pentru livrare în cazul în care conducerea separatistă acceptă sprijinul”, a transmis guvernul R. Moldova.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.