Serviciul național consultativ și transfer interspitalicesc al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost dotat cu trei ambulanțe de tip C pentru transportarea nou-născuților. Cele trei ambulanțe, care sunt esențiale pentru cazurile de urgență neonatală în Republica Moldova, au fost transmise astăzi, 12 decembrie, în cadrul unui eveniment, organizat la Ministerul Sănătății.
Autosanitarele, donate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), achiziționate cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, sunt echipate cu dispozitive medicale performante de terapie intensivă mobilă, ce permit, în condiții de maximă siguranță, transferul bebelușilor aflați în stare critică către instituțiile medicale pentru îngrijiri specializate.
Potrivit Ministerului Sănătății, în fiecare ambulanță sunt instalate incubator de transport, ventilator pentru respirație artificială neonatal, monitor pentru măsurarea funcțiilor vitale, aspirator de urgență pentru nou-născuți, defibrilator, laringoscop, trusă medicală de urgență etc.
„Acestea funcționează ca un sistem de alimentare autonom, garantând operativitate neîntreruptă. Donația, în valoare de peste 8 milioane de lei, reprezintă un pas semnificativ în consolidarea rezilienței sistemului de sănătate din Republica Moldova, în contextul creșterii cererii pentru servicii medicale de urgență, ca urmare a crizei refugiaților”, susține Ministerul Sănătății.
Totodată, în cadrul evenimentului, UNFPA a donat un lot de manechine medicale Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Spitalului Clinic Bălți.
Donația, în valoare de peste 800 000 de lei, are scopul de a îmbunătăți pregătirea practică a cadrelor medicale, inclusiv a studenților, rezidenților și personalului medical cu studii medii, în domeniul sănătății sexuale și reproductive.
„Achiziția de ambulanțe noi este o prioritate pentru Ministerul Sănătății. În ultimii doi ani, ministerul, din diferite surse, a dotat Serviciul de asistență medicală urgentă cu 209 autosanitare, în valoare de circa 268 de milioane de lei”, mai notează sursa citată.