VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Doi candidați non-judecători propuși de Parlament la funcții în CSM nu au promovat evaluarea integrității

Comisia Pre-Vetting anunță că doi candidați non-judecători propuși de Parlament la funcții în CSM, Valentin Caisîn și Angela Popil, nu au promovat evaluarea integrității. Concluzia se conține în deciziile transmise candidaților și Parlamentului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz.

Valentin Caisîn și Angela Popil urmează să notifice Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor, în termen de 48 de ore din momentul expedierii. În caz contrar, deciziile vor fi plasate pe pagina web a Comisiei la expirarea termenului.

Potrivit prevederilor Legii nr. 26/2022, deciziile pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție în 5 zile din data recepționării.

Comisia Pre-Vetting a emis decizii în privinta a cinci candidati non-judecători, inclusi în lista transmisă Comisiei de către Parlament. Alti trei candidati din această categorie de profesionisti, cu experientă în drept sau alt domeniu relevant, asteaptă deciziile Comisiei pentru a putea deveni eligibili pentru o functie de membru în CSM.

Candidații din partea societății civile pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, Tatiana Ceaglic și Alexandru Postica, care au trecut de evaluarea Comisiei Pre-Vetting, sunt așteptați luni, 27 martie, la Comisia juridică a Parlamentului.

Amintim că președinta Maia Sandu a declarat că CSM va deveni funcțional până la mijlocul lunii aprilie. Parlamentul urmează să numească membrii non-judecători care au trecut evaluarea comisiei de pre-vetting. ”Membrii numiți vor crea CSM, care va funcționa indiferent de ce vor judecătorii”, a precizat Maia Sandu. Declarația a fost făcută în legătură cu blocajele create de către magistrați, care la Adunarea Generală a Judecătorilor urma să aleagă membrii CSM, lucru care nu s-a întâmplat.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.