VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Schimbul valutar se va efectua doar cu buletinul, indiferent de sumă: Explicațiile deputatului Radu Marian

Prezentarea actelor de identitate la efectuarea operațiunilor de schimb valutar va deveni obligatorie, indiferent de sumă. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de deputatul Radu Marian și votat astăzi în prima lectură de 53 de deputați.

Potrivit proiectului, se elimină pragul de 10.000 lei până la care se puteau efectua operațiuni de schimb valutar fără prezentarea actelor de identitate.

Eliminarea acestui prag este necesară urmare a monitorizării implementării ultimelor modificări la Legea 308/2017, care a arătat că eludarea prezentării actului de identitate la efectuarea operațiunilor mai mari de 10.000 lei se poate face prin mai multe căi, inclusiv prin emiterea mai multor cecuri  în valoare de 10 000 lei”, menționează deputatul Radu Marian, președintele Comisiei ecoonomie, buget și finanțe, în nota informativă a proiectului.

Totodată, datele din actele de identitate la efectuarea schimbului valutar vor fi înregistrate de către unitatea de schimb valutar. Acest lucru va permite instituțiilor financiare să monitorizeze tranzacțiile efectuate de către clienți. Datele vor putea fi utile în investigarea unor tranzacții suspecte și vor putea contribui la identificarea schemelor de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului.

Autorul inițiativei legislative menționează că prezentarea unui act de identitate la efectuarea schimbului valutar este o practică des întâlnită în multe țări din întreaga lume, fiind susținută de legislația pentru prevenirea spălării banilor și combaterii finanțării terorismului.

Prezentarea unui act de identitate la efectuarea schimbului valutar este o măsură importantă de prevenire a spălării banilor și finanțării terorismului, care ajută la protejarea sistemului financiar și la asigurarea unui mediu financiar sigur și transparent”, se spune în nota informativă a inițiativei legislative.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.