VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Raport: Șor și Platon – principalii finanțatori ai dezinformării pe Facebook

În perioada 25 aprilie – 24 mai 2024, Veaceslav Platon și Ilan Șor au cheltuit aproximativ 31 de mii de euro pentru promovarea dezinformării pe Facebook. Datele se conțin într-un raport realizat de expertul în monitorizare mass-media, Andrei Rusu.

Potrivit raportului, principalele manipulări promovate de aceștia sunt:

  • „Occidentul va implica Moldova în război”
  • „Rusia – principala piață de desfacere pentru agricultorii moldoveni”
  • „Războiul hibrid este un termen inventat de actuala guvernare pentru a lupta cu opoziția”.

Potrivit expertului Andrei Rusu, scopul principal al acestor campanii sponsorizate este de a semăna panică în societate, de a discredita procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de a spăla imaginea Rusiei.

În contextul în care conducerea țării nu are mecanisme eficiente de luptă cu astfel de instrumente de dezinformare, una din soluții este să informăm societatea despre circularea acestor falsuri. Este nevoie de o reglementare mai eficientă a platformelor de social media, de exemplu prin racordarea Moldovei la Actul privind Serviciile Digitale al UE, pentru a preveni utilizarea abuzivă a reclamelor sponsorizate în scopuri de dezinformare”, susține expertul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.