VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ În R. Moldova ar putea fi înființate crematorii umane

În Republica Moldova ar putea fi permisă înființarea crematoriilor umane și incinerarea cadavrelor. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Oazu Nantoi și Marcela Nistor.

Potrivit autorilor proiectului, pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile lipsei unui cadru de reglementare, nu există crematorii umane, iar cetățenii Republicii Moldova utilizează crematoriile din Ucraina și România.

Deputații susțin că necesitatea adoptării prezentului proiect de lege rezultă din faptul că în Republica Moldova nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și crematoriilor umane, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, iar domeniul crematoriilor umane nu este reglementat de legislația Republicii Moldova.

Proiectul propus de PAS prevede:

  • crematoriile umane pot fi înființate de către autorități publice centrale, autorități publice locale sau în parteneriate publice-private.
  • Standardele de autorizare și funcționare, normele tehnice, sanitare și de mediu pentru crematoriile umane vor fi elaborate, actualizate și monitorizate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului.
  • Înființarea și desființarea crematoriilor umane are loc în condițiile Legii 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție și prevederile Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului.
  • Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane pot amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, încheiat pe o perioadă determinată,  spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate (columbare).
  • La desființarea crematoriului, în cazul prezenței columbarelor, proprietarul crematoriului este obligat să aducă la cunoștința publicului, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, în prealabil, intenția desființării crematoriului și să asigure eliberarea urnelor funerare către rude.

Cu privire la procedura de incinerare, autorii proiectului propun ca pentru fiecare incinerare realizată, administrația crematoriului uman să întocmească un dosar de incinerare, care va include următoarele documente: copia certificatului de deces sau copia unui alt act care confirmă decesul; avizul organelor de poliție; cererea de incinerare și contractul aferent; actul de predare-primire a urnei funerare.

Incinerările se vor efectua numai pe baza certificatului de deces sau un alt act care confirmă decesul, cu avizul organelor de poliție eliberat în condițiile legii. Cererea de incinerare și contractul aferent vor fi completate și semnate de o persoană care face parte din clasa întâi sau doi de rudenie, sau o persoană desemnată prin procură de către o rudă. Administrațiile crematoriilor umane poate elibera urna funerară cu cenușa persoanei decedate, prin act de predare-primire, doar persoanelor care fac parte din clasa întâi sau doi de rudenie.

Totodată, potrivit proiectului se interzice incinerarea persoanelor decedate neidentificate; persoanelor decedate cărora nu li s-a emis certificatul de deces sau un alt act care confirmă decesul și persoanelor străine decedate în Republica Moldova în lipsa aprobării oficiului consular din Republica Moldova al țării al cărei cetățean a fost persoana decedată.

„În Republica Moldova există, pentru fiecare comunitate urbană minimum câte un cimitir, iar doar pe teritoriul mun. Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de aproximativ 200 de hectare. În funcție de capacitatea de administrare a acestora, cimitirele și unele sectoare din cimitirele mai mari se află într-o stare care variază de la bune la abandonate. În același timp, pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile lipsei unui cadru de reglementare, nu există crematorii umane, iar cetățenii Republicii Moldova utilizează în aceste scopuri crematoriile din Ucraina și România. Deoarece o bună parte a problemelor din domeniu sunt perpetuate de cadrului normativ actual fragmentar și desuet,  actualizarea reglementării domeniului este oportună”, se arată în nota informativă a proiectului.

Proiectul de lege urmează a fi supus avizării și consultărilor publice în conformitate cu prevederile legale.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.