Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru agricultorii a căror recoltă a fost afectată de secetă și grindină anul trecut.
Potrivit Hotărârii, este vorba de compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de seceta din 2023 la cultura porumbului și de furtunile și ploile cu grindină care au distrus livezi, sere, plase de protecție și sisteme de irigare.
Ajutorul se acordă dacă, potrivit actelor de constatare seceta a afectat 60% și mai mult din recolta culturii de porumb, sau furtuna a distrus mijloacele fixe de producție care nu pot fi reabilitate (livezi, sisteme de suport a plantațiilor. sisteme de irigare, plase de protecție, rețea energetică, module de sere, material de acoperire).
Astfel, pentru a obține ajutorul, solicitantul trebuie să dețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor în anul 2023 și să dețină un cont bancar în moneda națională. Cultivatorii de porumb trebuie să dispună de Raport statistic nr. 4-AGR înregistrat la organul teritorial pentru statistică până la 3 iunie 2023.
Cererea trebuie să fie depusă în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării hotărârii iar ajutorul va fi distribuit de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Conform informațiilor sistematizate în anul 2023 au fost înregistrate 1428 de acte de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole de calamitățile naturale înregistrate de agenții economici pe tot teritoriul țării.
Potrivit notei informative a Hotărârii de Guvern, din numărul de acte de constatare a pagubelor 716 (50,1%) dintre ele au fost ca urmare a secetei, ploii și grindinei. Din suprafața totală afectată de secetă de circa 47 mii ha, cele mai mari suprafețe însămânțate sunt cele cu porumb care constituie circa 23,4 mii ha.