Curtea Constituțională și-a confirmat astăzi decizia din 16 noiembrie prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintelui Republicii Moldova. Astfel, decizia șefei statului privind demiterea fostului procuror general este definitivă.
„La 21 noiembrie 2023 Curtea a confirmat Decizia Curții Constituționale din 16 noiembrie 2023 referitoare la cererea de suspendare a acțiunii decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1122 din 26 septembrie 2023. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, se arată în decizia Curții.
Menționăm că la această decizie, domnii judecători Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.
Amintim că Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a semnalat o încălcare a procedurii de suspendare din funcție, pe motiv că nu i s-a oferit dreptul de a contesta decizia. CEDO a obligat statul să-i achite prejudicii morale de 3.600 de euro.
„Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămânea în funcție”, astfel a comentat Maia Sandu decizia CEDO, în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei.
Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită.
La sfârșitul lunii septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărârii CSP din mai 2022.
Citește și: DOC/ Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo, declarat neconstituțional