VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

DOC/ Adunarea Parlamentară a OSCE a cerut, în premieră, transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru într-una civilă internațională

Deputații Adunării Parlamentare (AP) a OSCE cer Federației Ruse să reia retragerea trupelor sale militare și a depozitelor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, instituția face apel la transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă internațională. O rezoluție care vizează Republica Moldova a fost adoptată la cea de-a 30-a Sesiune anuală a AP a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În rezoluție se mai menționează că negocierile în formatul „5+2” sunt suspendate drept urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și, în acest context, apreciază eforturile Misiunii OSCE  în Moldova menite să faciliteze, mai ales dialogul în formatul „1+1”, atât la nivel de negociatori-șefi, cât și al grupurilor de lucru sectoriale.

În textul Rezoluției se menționează că Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele războiului din Ucraina. Dar, în pofida resurselor materiale limitate și a amenințărilor curente de securitate și economice pe care le ridică Federația Rusă, a primit sute de mii de cetățeni ucraineni care au tranzitat sau au găsit refugiu în Republica Moldova.

AP OSCE mai invită toți actorii relevanți să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma operațiunea actuală de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală sub un mandat internațional.

În același, timp, Rezoluția apreciază eforturile autorităților din Republica Moldova de a implementa reforme cuprinzătoare și extinse pentru consolidarea statului de drept, combaterea corupției și crearea instituțiilor puternice și eficiente.

Rezoluția este parte a Declarației finale, adoptate de către parlamentarii OSCE în cadrul evenimentului care s-a desfășurat în perioada 30 iunie – 4 iulie, în Canada.

Declarația adoptată la cea de-a 30-a sesiune anuală a AP a OSCE include 16 rezoluții, care vizează mai multe subiecte de actualitate: războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei din perspectivă politică, de securitate şi umanitară; inteligenţa artificială; securitatea energetică; prizonierii politici; migraţia; provocările instituţionale ale OSCE; securitatea economică şi redresarea post-COVID; buna guvernanţă şi combaterea corupţiei etc.

De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost votată noua conducere a organizației și a comitetelor generale, președintele AP a OSCE fiind desemnat Pia Kauma, membru al Parlamentului finlandez.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.