Doar 19 dintre cele aproximativ 3.200 de lacuri din Republica Moldova sunt dotate cu stații de salvare, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), la solicitarea agenției MOLDPRES. Zece dintre aceste stații sunt amplasate în municipiul Chișinău.
Pe fondul începerii sezonului estival, salvatorii și pompierii din toată țara au lansat o campanie de prevenire a înecurilor în râuri și bazine acvatice.
„Cei mai supuși riscurilor sunt minorii. De aceea, nu lăsați copiii nesupravegheați în apă sau în preajma lacurilor. Interziceți accesul în apă fără echipamente de siguranță – colac sau vestă. Evitați jocurile periculoase și scăldatul nesupravegheat”, a declarat pentru MOLDPRES Liliana Pușcașu, ofițer de presă al IGSU.
Recomandări pentru scăldatul în siguranță
IGSU recomandă populației să se scalde doar în locuri autorizate și supravegheate de salvatori. Autoritățile avertizează și asupra altor pericole frecvente:
- Evitați scăldatul pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.
- Nu intrați în apă după consumul de alcool.
- Nu plonjați în apă de pe maluri abrupte, poduri sau alte structuri nesigure.
- Evitați intrarea bruscă în apă rece, pentru a preveni șocul termic.
Potrivit datelor IGSU, numărul cazurilor de înec a scăzut în ultimii cinci ani. În vara anului 2024, au fost înregistrate 55 de cazuri de înec, cu aproximativ 30% mai puțin față de anul 2020.
În ciuda acestei scăderi, lipsa infrastructurii de salvare în majoritatea lacurilor din Republica Moldova rămâne o problemă gravă, mai ales în contextul creșterii frecvenței temperaturilor ridicate și a frecventării zonelor de agrement în timpul verii.