VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Directorul ODA: Moldova se bucură de susținerea României în mai multe sectoare ale economiei

Republica Moldova se bucură de susținerea României în mai multe sectoare importante ale economiei, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al expertizei și bunelor practici. Opinia a fost exprimată de către Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, în cadrul în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui, susținerea României este esențială pentru țara noastră și reprezintă un umăr de nădejde permanent. „Avem mai multe proiecte cu România, cum ar fi conectarea cu universitățile, cu Camera de Comerț, care vin să stimuleze activitatea economică și colaborarea dintre antreprenorii de pe ambele maluri ale Prutului în diferite sectoare. Un sector ar fi domeniul turismului. Republica Moldova și-a asumat să dezvolte sectorul turismului rural, iar recent a fost aprobat un program de finanțare a acestui sector. Observăm că există un potențial și un interes deosebit pentru acest sector. Prin intermediul proiectului comun, antreprenorii noștri pot învăța mai mult despre cum s-a dezvoltat acest lucru în România. Este un sector care poate atrage foarte mulți turiști”, a declarat Pîntea.

Acordurile și colaborările dintre cele două state românești sunt importante și pot fi observate inclusiv în ceea ce privește transpunerea bunelor practici din România în Republica Moldova. „Pot menționa că anul trecut au fost operate mai multe ajustări, iar acum toate companiile care activează în Republica Moldova, indiferent de unde sunt, pot beneficia de suport din partea statului. Noi am eliminat restricția care era și care contravenea standardelor UE. În acest context, companiile cu capital românesc pot fi susținute în Republica Moldova. Aici demonstrăm că avem aceeași abordare asupra lucrurilor și acest fapt mai contribuie și la stabilirea și continuarea acestui echilibru economic care trebuie să existe. Or, atunci când o zonă este mai puternică economic, ea atrage resursele celorlalte zone din jur. Respectiv, nefiind bariere lingvistice și geografice, economia României poate atrage ușor forța de muncă și capitalul din țara noastră”, a mai spus el.

Dumitru Pîntea s-a arătat convins de faptul că Republica Moldova are multe de învățat de la România, inclusiv la capitolul productivității muncii. „Republica Moldova produce bunuri și servicii ieftine, mai ieftine decât în alte regiuni. Iar pentru ca să crească productivitatea, care crește salariile și bunăstarea cetățenilor, noi trebuie să producem bunuri și servicii cu valoare adăugată. Este vorba despre creșterea competitivității noastre. La ODA sunt proiecte care susțin investițiile din momentul creării și până în momentul când acestea sunt gata pentru a ieși la export. Avem programe pentru debutanți, pentru digitalizare, ecologizare, eficiență energetică și programe de internaționalizare, care presupune că după ce companiile au parcurs anumite etape și sunt gata de export, acest program vine să susțină companiile pentru a investi în utilaje pentru a le permite să producă mai mult. Este o investiție în capacitățile de producere și în creșterea capacităților de a face față pe piețe externe din perspectiva standardelor care trebuie să fie respectate, a acreditărilor și alte cerințe legale pe piețele respective. Evident, România este principala piață de export pentru antreprenorii autohtoni. Pentru asta Guvernul are politici care facilitează investițiile în sectoarele cu valoare adăugată. Noi suntem un popor cu oameni talentați și putem fi competitivi”, a mai declarat directorul ODA.

Dumitru Pîntea este de părere că parteneriatul cu România este unul strategic, mai ales în contextul în care Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderare și își dorește să ajungă în familia europeană. „Eu cred că nimeni altcineva decât frații de pe celălalt mal al Prutului nu poate să ne susțină mai puternic la nivelul UE. Instituțiile UE sunt niște construcții care reprezintă statele europene, iar diferite țări au viziuni diferite față de Republica Moldova. De aceea, este foarte important ca atunci când vrei să obții ceva la nivelul Uniunii Europene să ai parteneri. Aici, România este unul dintre principalii noștri susținători. Noi am simțit ce înseamnă să ai în spate parteneri puternici și să atingi rapid rezultatele pe care ți le propui”, a spus el.

Dezbaterea publică cu genericul „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană” este organizată în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.