VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Dialog la Nivel Înalt UE-R. Moldova în domeniul energiei la Chișinău: Comisia Europeană ne va oferi sprijin în continuarea reformelor

La Chișinău s-a desfășurat astăzi cel de-al cincilea Dialog la Nivel Înalt UE-Moldova în domeniul energiei la care a participat și Comisara europeană pentru energie, Kadri Simson.

În cadrul discuțiilor, ministrul Energiei, Victor Parlicov a menționat că Moldova intenționează să intensifice eforturile pentru implementarea deplină a acquis-ului Comunității Energetice ca prioritate-cheie, în special transpunerea și implementarea integrală a Pachetului privind energia curată și a Pachetului de integrare a energiei electrice, care să permită includerea Republicii Moldova în piața internă a energiei electrice a UE, precum și deschiderea și liberalizarea în continuare a pieței gazelor.

În acest sens, Republica Moldova, Comisia Europeană și Secretariatul Comunității Energetice au convenit asupra unei  foi de parcurs comune pentru continuarea reformelor în sectorul energetic al Moldovei, incluzând energia electrică, gazele, energia regenerabilă și eficiența energetică.

Oficialii au discutat și despre posibilitatea creșterii capacității de import a energiei electrice din Rețeaua Continentală Europeană și creșterea capacității de flux invers a gazoductului transbalcanic.

De asemenea, Republica Moldova și-a asumat angajamentul să accelereze dezvoltarea interconexiunilor electrice, cu accent pe construcția în timp util a liniilor electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava și să avanseze cu cea de-a treia interconectare Strășeni de 400 kV.

Totodată, Moldova va explora posibilitatea de a propune interconectarea 400 kV Bălți-Suceava pentru lista UE de proiecte de interes reciproc, precum și a treia linie electrică.

În același timp, Comisia Europeană și-a reiterat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în continuarea reformelor din sectorul energetic și în dezvoltarea infrastructurii sale energetice, inclusiv prin solicitarea de a aloca până la 10 milioane de euro Fondului pentru Eficiență Energetică Rezidențială în primul an de funcționare a acestuia și alte 3 milioane de euro pentru asistență tehnică Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), care să devină atât punctul focal național pentru nevoile de eficiență energetică ale țării, inclusiv în sectorul rezidențial, cât și o instituție de încredere.

De asemenea, Comisia Europeană va sprijini Republica Moldova să ajungă la emisii „net-zero” până în 2050 prin extinderea procesului de electrificare, precum și eficientizarea sectorului energetic prin digitalizarea infrastructurii critice, optimizarea proceselor și valorificarea eficienței energetice, promovarea utilizării tehnologiilor verzi (stocare în baterii, pompe de căldură, contoare inteligente, utilizarea sporită a vehiculelor electrice etc.) și atragerea de finanțare în acest sector.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.