VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Dezinformarea și falsurile, printre cele mai mari riscuri ale omenirii în 2024

Vremea extremă, dezinformarea, știrile false și inteligența artificială sunt cele mai probabile amenințări care pot să declanșeze o criză globală în următorii doi ani, arată sondajul Forumului Economic Mondial (WEF), citat de Digi24. Raportul se bazează pe opinia a peste 1.400 de experți globali în riscuri, factori de decizie la nivel politic și lideri din industrie.

În timp ce vremea extremă a fost identificată ca fiind cel mai mare risc în 2024, propagarea informațiilor false și dezinformarea s-au situat pe locul doi și sunt cel mai sever risc global în următorii doi ani. 

„Utilizarea pe scară largă a propagării de informații false și a dezinformării, precum și a instrumentelor de diseminare a acestora, poate submina legitimitatea guvernelor nou alese. Tulburările rezultate ar putea varia de la proteste violente și crime motivate de ură până la confruntări civile și terorism”, avertizează raportul lansat înaintea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de săptămâna viitoare, ce va avea loc la Davos. 

Pe un orizont de 10 ani, riscurile de mediu, inclusiv pierderea biodiversității și schimbările critice ale sistemelor Pământului, au fost în fruntea clasamentului, alături de dezinformare și rezultatele adverse ale inteligenței artificiale. Dezinformarea și presiunile legate de evoluțiile spectaculoase în zona inteligenței artificiale aduc provocări noi, iar adaptarea la aceste schimbări complexe necesită atât o abordare anticipativă, cat și expertiză și investiții în resurse necesare managementului riscurilor. 

Între timp, două treimi dintre experții în risc chestionați se așteaptă la apariția unei ordini mondiale multipolare sau fragmentate în următorul deceniu, „în care puterile mijlocii și mari contestă, stabilesc și aplică reguli și norme regionale”.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.