VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

AUDIO/ Despre îngrijorarea care unește PSRM cu Mitropolia Moldovei

După decizia CEDO de a legifera cuplurile LGBT, a ieșit la rampă Mitropolia Moldovei care a declarat că ne aflăm într-o situație îngrijorătoare. Imediat a reacționat și Partidul Socialiștilor. PSRM își declară sprijinul deplin pentru Biserica Ortodoxă din Moldova în protejarea valorilor și tradițiilor care stau la temelia societății moldovenești și e gata să protesteze.

   Altădată apropierea dintre Biserică și un Partid cu steluța roșie pe post de însemn ar fi generat multe nedumeriri, dar acum pare a fi de domeniul firescului. La fel ca Biserica, PSRM se vrea un apărător al tradiției ortodoxe.

   Mărturisesc că – spre deosebire de PSRM și Mitropolia Moldovei - eu nu văd deloc motive pentru îngrijorare. Nu suntem luați cu asalat de comunitatea LGBT și nimeni nu ne obligă cu bâta să ne schimbăm valorile, iar membrii comunității LGBT au niște drepturi, nu? De fapt, am o nedumerire legată de îngrijorarea Mitropoliei Moldovei și a socialiștilor. Stimați socialiști și lideri ai Mitropliei Moldovei, nu vi se pare că acum, în aceste zile, există un pericol mult mai mare și mai real decât cel pe care îl emană chipurile LGBT? Mă refer la război, la faptul că în Ucraina mor zilnic oameni, că invazia Rusiei ucide oameni și că acest război poate să ajungă la noi. Asta nu vă îngrijorează, stimabililor?

   Ce atitudine ați luat voi – PSRM și Mitropolia Moldovei – față de invazia rusească? I-ați condamnat pe invadatori sau preferați să bălmăjiți ceva despre faptul că lupta asta nu e OK. De ce PSRM nu ar protesta împotriva războiului, de pildă, în fața Ambasadei Federației Ruse? Dar Mitropolia Moldovei de ce nu protestează? Sau consideră că Kremlinul are dreptate? Înțeleg că e greu să protestezi împotriva Rusiei dacă ești subordonat Bisericii Ruse, dar nici să taci mâlc în aceste vremuri nu mi se pare normal.

    Am o întrebare atât pentru PSRM, cât și pentru Mitropolia Moldovei: dacă tancurile Rusiei vor ajunge aici, dacă Rusia va veni și va dori să facă aici o republică populară după chipul republiciilor separatiste din Donbas, voi ce veți face? Veți condamna agresorii sau le veți ieși în față cu pâine și sare?

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.