VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Deputatul Radu Marian a participat la cea de-a 17-a Reuniune a Biroului Adunării Parlamentare GUAM

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, șeful Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (AP GUAM), a participat astăzi la cea de-a 17-a Reuniune a Biroului Adunării Parlamentare GUAM. Reuniunea a avut loc în format online.

Agenda ședinței a inclus dezbateri pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care invazia Federației Ruse în Ucraina, consecințele economice și politice, precum și perspectivele de dezvoltare a relațiilor comerciale între statele-membre GUAM. De asemenea, au fost examinate rezultatele reuniunilor Comitetelor AP GUAM și aprobarea componenței delegațiilor naționale în cadrul comitetelor pentru anul 2023.

În context, șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară GUAM, Radu Marian, a menționat că discuțiile pe această platformă au loc pe fondul uneia dintre cele mai mari crize de securitate din istoria recentă, iar războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei va avea un impact de lungă durată asupra economiei, relațiilor diplomatice și cooperării regionale.

„În ciuda tuturor dificultăților cu care s-a confruntat Republica Moldova pe perioada deținerii președinției în exercițiu a AP GUAM, apreciem semnarea a două documente importante: Convenția privind asistența reciprocă în materie consulară și Protocolul privind regulile de determinare a țării de origine a mărfurilor la Acordul privind stabilirea zonei de liber schimb între statele participante la GUAM. De asemenea, apreciem că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia au obținut statut de observator la Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor. Având în vedere importanța Coridorului de Transport GUAM și dezvoltarea regională continuă, eforturile și dialogul nostru vor continua,” a declarat Radu Marian.

În acest an se împlinesc 25 de ani de la constituirea Organizației pentru Democrație şi Cooperare Economică (GUAM). Adunarea Parlamentară GUAM întrunește forurile legislative din patru țări: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova. Pe parcursul acestui an, președinția în exercițiu a GUAM este deținută de Republica Moldova, aceasta urmând a fi preluată de Ucraina, de anul viitor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.