Comisia parlamentară pentru securitate și cea juridică organizează azi audieri în cazul omorului cetățeanului turc la o terasă din sectorul Râșcani al Capitalei. La ședință participă reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, ai Procuraturii Generale, ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Serviciului de Informații și Securitate.
După audieri, comisiile parlamentare vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în plenul legislativului. Acum trei zile, și prim-ministrul Dorin Recean a convocat la Guvern o ședință în contextul cazului.
Bărbatul omorât, în vârstă de 41 de ani, era dat în căutare internațională. În mai 2022, acesta a fost reținut în Republica Moldova și plasat în arest pentru a fi extrădat autorităților britanice care îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate.
Autoritățile competente au primit în total patru cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și în prezent se află încă în examinare. La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil. În octombrie 2022, Inspectoratul General pentru Migrație i-a respins cererea.
Decizia a fost însă contestată de solicitant prin trei acțiuni în contencios administrativ. Hotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei de refuzare a azilului, a fost luată abia peste doi ani, pe 3 iulie 2024.
„Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane”, a notat premierul.
Potrivit lui Dorin Recean, azi în Republica Moldova sunt 38 de cetățeni străini căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență.