VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputații BCS au contestat la Curtea Constituțională posibilitatea desfășurării unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat astăzi Curtea Constituțională recentele modificări în Codul Electoral, care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Potrivit deputaților BCS, această prevedere este ilegală și contradictorie.

„Un referendum național este o procedură pe care multe țări au efectuat-o înainte de aderarea la UE. Dar acest lucru se întâmplă după ce țara candidată primește o invitație de la Bruxelles pentru a deveni parte a UE. Nu am primit încă o astfel de invitație, abia începem negocierile care vor avea loc de-a lungul anilor”, a declarat Vlad Batrîncea.

El a menționat că actuala guvernare are nevoie de un referendum doar pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și pentru ca Maia Sandu să primească un al doilea mandat prezidențial.

Curtea Constituțională a vorbit deja de două ori despre inadmisibilitatea organizării în același timp a unui referendum național și a alegerilor, subliniind necesitatea respectării unor reguli de procedură clare și precise pentru a preveni confuzia în percepția alegătorilor. Această regulă simplă este prevăzută și de Codul Bunelor Practici electorale adoptat de Comisia de la Veneția și de Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2019”, subliniază BCS.

Amintim că referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost votat în cadrul ședinței plenare din data de 28 decembrie 2023.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Potrivit autorilor, prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an. Astfel, modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.