Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat astăzi Curtea Constituțională recentele modificări în Codul Electoral, care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.
Potrivit deputaților BCS, această prevedere este ilegală și contradictorie.
„Un referendum național este o procedură pe care multe țări au efectuat-o înainte de aderarea la UE. Dar acest lucru se întâmplă după ce țara candidată primește o invitație de la Bruxelles pentru a deveni parte a UE. Nu am primit încă o astfel de invitație, abia începem negocierile care vor avea loc de-a lungul anilor”, a declarat Vlad Batrîncea.
El a menționat că actuala guvernare are nevoie de un referendum doar pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și pentru ca Maia Sandu să primească un al doilea mandat prezidențial.
„Curtea Constituțională a vorbit deja de două ori despre inadmisibilitatea organizării în același timp a unui referendum național și a alegerilor, subliniind necesitatea respectării unor reguli de procedură clare și precise pentru a preveni confuzia în percepția alegătorilor. Această regulă simplă este prevăzută și de Codul Bunelor Practici electorale adoptat de Comisia de la Veneția și de Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 2019”, subliniază BCS.
Amintim că referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost votat în cadrul ședinței plenare din data de 28 decembrie 2023.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, urmare a propunerilor făcute de Comisia Electorală Centrală. Potrivit autorilor, prin acest proiect de lege se urmărește înlăturarea unor carențe legislative, inclusiv de ordin tehnic, sesizate după desfășurarea scrutinului local din toamna acestui an. Astfel, modificările propuse vor contribui la perfecționarea procedurilor electorale și eludarea interpretărilor de ordin normativ de către subiecții implicați în procesul electoral.