VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputat: tariful la gaz ar putea să mai scadă în primăvară sau vară

Tariful la gaz ar putea să mai scadă în primăvara sau vara acestui an. O spune președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, potrivit căruia, dacă prețul de achiziție a gazului va scădea, acest lucru se va reflecta în tarif. Radu Marian spune că guvernarea nu poate influența prețul gazului, însă poate ajuta cetățenii să facă față tarifelor mari prin compensarea parțială a acestora, notează IPN.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, spune că reducerea tarifului la gaz a survenit atunci când prețul de achiziție a gazului s-a redus. Potrivit deputatului, Republica Moldova nu poate influența prețurile de pe piața internațională, dar poate ajuta cetățenii să facă față poverii facturilor.

„În ultimii trei ani am alocat sume colosale pentru compensarea tarifului. În acest sezon rece marea majoritatea a cetățenilor, care s-au înscris pentru compensații, au beneficiat de tarife de aproximativ 12 lei. 90% din cei care s-au înscris pentru compensații au tarife de 12 lei pentru un metru cub. De reducerea anunțată de ANRE beneficiază fie cei care au venituri mai mari, fie cei care nu s-au înscris pentru compensații. De ce s-a redus atât de târziu tariful? A fost în funcție de perioada când am procurat gazul. Noi nu suntem o țară care produce, ci o țară care importă gaz. Noi depindem exclusiv de cotațiile de pe piața internațională”, a spus deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău.

Potrivit deputatului, dacă prețul de achiziție a gazului pe piața internațională va scădea, în câteva luni, ar putea urma o nouă reducere a tarifului. Radu Marian dă asigurări că o eventuală reducere a tarifului nu va fi capitalizată politic în campania electorală pentru alegerile prezidențiale.

„Dacă nu vor fi majorări bruște sau schimbări bruște pe piața internațională nu exclud că vor mai exista micșorări de tarif în primăvară, vară sau toamnă. Nu e vorba de alegeri. Să nu micșorăm tarifele dacă sunt alegeri sau cum? Dacă vor exista premise, ele vor fi reduse. Criza din energie a fost cauzată exclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de șantajul rusesc. Sunt chestii asupra cărora noi nu avem niciun control. Ceea ce putem noi face este să susținem oamenii prin compensații. Începând de anul trecut noi am scăpat de gazul rusesc. Cel mai important este că ei nu ne vom mai putea șantaja niciodată. Avem libertatea să cumpărăm gaz de oriunde. Atât timp cât pe piață prețul este mai mic decât ceea ce oferă Gazprom, evident, vom cumpăra de pe piețele internaționale”, a mai spus președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului.

La 23 februarie au intrat în vigoare noile tarife la gaz aprobate de ANRE. Astfel, consumatorii casnici achită acum un tarif de 13 lei și 39 de bani (fără TVA) pentru un metru cub de gaze.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.