VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Deputat PAS: „Propunem anularea regimului duty-free în Moldova”

Deputatul PAS, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a anunțat astăzi, 26 septembrie despre elaborarea unui proiect de lege prin care propune anularea regimului „duty-free” în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. „Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, a declarat deputatul într-o conferință de presă.

Potrivit deputatului, doar în primele 6 luni a anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste 1 miliard de lei, adică, cel puțin 2 miliarde anual.

„În anii pre-pandemici această cifră creștea și sub 4 miliarde anual. Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sunt deloc echitabile”, a menționat Alaiba.

Deputatul a menționat că este important ca statul să asigure o echitate fiscală cu condiții egale tuturor.

„Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe”, a afirmat Alaiba specificând că din punctul de vedere al antreprenorilor este, de asemenea, „o inechitate și o concurență neloială” fiindcă la câțiva metri distanță sunt puncte comerciale care achită toate taxele.

Conform parlamentarului, la nivel mondial, regimul duty free reprezintă o cifră de afaceri de aprox 90 miliarde EUR – toate cu scutiri fiscale. Acesta a mai spus că Uniunea Europeană a abolit regimul duty-free în interiorul UE încă în 1999, se găsește doar în aeroporturi, doar la ieșirea din UE, nu și la călătoriile în interiorul UE.

„În condițiile în care marea majoritate a zborurilor din Chișinău sunt spre UE, propunem eliminarea acestui regim”, a specificat președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Dumitru Alaiba a declarat că regimul duty-free a fost în trecut o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool, iar guvernările precedente, în special în perioada 2016-2019 s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim.

„Au permis instalarea duty-free la posturile interne la intrare în regiunea transnistreană, au permis instalarea magazinelor duty-free la intrare în țară, chiar au avut intenția să instaleze benzinării în regim duty free. Nici guvernul Dodon nu a fost mai breaz. În plină pandemie, în martie 2020, ei introduceau o următoare facilitate pentru duty-free. Noi, spre deosebire de ei, am avut totdeauna obiectivul să eliminăm aceste scheme și privilegii”.

Dumitru Alaiba a specificat că „de la eliminarea acestui regim nu vor dispărea însăși magazinele. Acestea vor putea fi amplasate în continuare, însă vor trebui să achite toate taxele așa cum o fac alte puncte comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.