VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control a solicitat retragerea posturilor instalate abuziv de Tiraspol

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 29 septembrie 2022 au fost continuate discuțiile asupra propunerilor de soluții formulate anterior pentru remedierea problemei posturilor instalate abuziv de Tiraspol în Zona de Securitate sub pretinsul pretext de „amenințare teroristă”.

Delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea retragerii posturilor, evidențiind că prezența acestora contravine actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii și amplifică impedimentele instituite de structurile de forță transnistrene în calea liberei circulații a cetățenilor, menționează Executivul.

În altă ordine de idei, delegația Republicii Moldova a reacționat la insinuările reprezentanților transnistreni și încercările acestora de a manipula opinia publică în legătură cu exercițiile „Scutul de foc – 2022”, organizate planificat și cu respectarea cadrului legal de către Armata Națională.

Printr-o adresare delegația moldovenească a subliniat că asemenea activități au loc anual, începând cu 2015, se desfășoară în afara perimetrului Zonei de Securitate, iar populația a fost informată oficial în prealabil.

„Reprezentanții Chișinăului au atras atenția participanților Comisiei Unificate de Control că, de la începutul anului 2021, la poligonul din Tiraspol (situat în imediata proximitate a Zonei de Securitate și parțial chiar în perimetrul acesteia) s-au desfășurat cel puțin 134 de trageri de instrucție. Încă 30 de acțiuni de instruire cu caracter militar au fost întreprinse de structurile de forță transnistrene la alte poligoane, la fel în Zona de Securitate sau în teritoriul adiacent. Cu referință la aceste cazuri, nu a fost anunțată nici Comisia și nici populația”, se menționează în comunicatul emis Guvern.

În context, delegația Republicii Moldova a solicitat să fie dată justă apreciere abuzurilor enumerate, în care se întrevăd tentative de a crea confruntări și de a bloca activitatea Comisiei.

În documentul citat, delegația Republicii Moldova a făcut apel să se renunțe la asemenea acțiuni destabilizatoare și să se respecte actele de bază ale misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.