VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Decretul Maiei Sandu rămâne în vigoare. Curtea Constituțională s-a pronunțat pe cazul Stoianoglo

Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului Maiei Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general al R. Moldova. Decizia a fost luată de președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca la 6 noiembrie. Curtea Constituțională concluzionează că autorii sesizării nu au prezentat suficiente argumente.

„Analizând argumentele prezentate în susținerea cererii de suspendare, Președintele Curții observă că autorii nu au prezentat niciun argument privind riscurile afectării vreunui domeniu stabilit de Legea cu privire la Curtea Constituțională și Codul jurisdicției constituționale prin Decretul contestat. Prin urmare, Președintele respinge cererea formulată”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Deputații comuniști au depus pe 2 noiembrie o sesizare la Curtea Constituțională, solicitând examinarea constituționalității Decretului șefului statului de eliberare din funcție a lui Stoianoglo. Deputații susțin că decretul Maiei Sandu „încalcă Constituția Republicii Moldova și nu respectă standardele stabilite de CEDO”.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, care a semnalat o încălcare a procedurii de suspendare din funcție, pe motiv că nu i s-a oferit dreptul de a contesta decizia. CEDO a obligat statul să-i achite prejudicii morale de 3600 de euro.

„Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămânea în funcție”, astfel a comentat Maia Sandu decizia CEDO, în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei. 

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, fiind acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și îmbogățirea ilicită.

La sfârșitul lunii septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a lui Alexandru Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărârii CSP din mai 2022.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.