Republica Moldova va beneficia de un sprijin suplimentar în combaterea războiului hibrid, a acțiunilor de destabilizare și a atacurilor cibernetice puse la cale, în ultima perioadă, de Rusia în regiune. Declarația a fost făcută de ministrul britanic de Externe, James Cleverly, în cadrul unui briefing susținut împreună cu ministrul de Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.
Șeful diplomației de Londra a declarat că Rusia intensiv încearcă să destabilizeze guvernul proeuropean de la Chișinău, iar cele mai recente încercări au loc prin intermediul protestelor organizate în Capitală.
”Moldova trebuie sprijinită în contextul invaziei rusești în Ucraina. Șantajul energetic din partea Rusiei nu este un produs accidental este o parte concertată a pedepsei pe care Putin încearcă să o aplice. Pentru el, Moldova a procedat greșit, dar noi știm că Moldova este pe calea democrației. Nu sunteți singuri. Marea Britanie va sta alături de dvs. împreună cu partenerii internaționali și vom ajuta să facă față acestui război brutal. Sprijinim reformele în apărare și deja facem uz de rezultatele puternice între forțele noastre armate. Vom ajuta să instruim următoarea generație de militari. Avem o prietenie apropiată. Astfel, Moldova are parte de suport substanțial. Anul trecut, Marea Britanie s-a angajat să ofere 12 milioane de lire pentru a sprijini apărerea contra atacurilor cibernetice, pentru a scăpa de dezinformarea rusească, pentru a reforma forțele armate și pentru lupta cu corupția. Datorită muncii, vă spunem vom adăuga suport financiar pentru a continua activitățile pe care le-ați organizat pentru reforme”, a declarat James Cleverly.
În context, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a condamnat repetat agresiunea Rusiei în Ucraina și a precizat că, în prezent, nu există niciun pericol militar pentru țara noastră.
”Am reafirmat poziția noastră de condamnare a invaziei brutale a Federației Rusiei în Ucraina, care aduce distrugeri în țara vecină. Evident că ne afectează și pe noi la nivel economic și social. Astăzi, Moldova este în afara unui pericol militar, dar cetățenii noștri simt consecințele negative acestui război injust și cooperăm cu partenerii noștri pentru a minimiza impactul negativ. I-am mulțumit dlui ministru pentru sprijinul Marii Britanii în eforturile noastre de a contracara încercările de destabilizare, datorită acțiunilor noastre comune, aceste încercări eșuează”, a declarat Nicu Popescu.
Cei doi oficiali au discutat și despre reformele din justiție, dar și despre consolidarea sprijinului pentru susținerea refugiaților ucraineni, Moldova, potrivit oficialului britanic, fiind, după Ucraina, prima țară care a resimțit cel mai puternic impactul războiului din statul vecin.