VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Decizia Curții Constituționale: Foștii membri ai Partidului Șor pot participa la alegeri

Foștii membri ai Partidului „ȘOR”, scos în afara legii, pot să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie. O decizie în acest sens a fost pronunțată astăzi, de magistrații de la Curtea Constituțională.

Curtea s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse pe 26 septembrie de deputații din fostul Partid politic Șor, declarat în iunie neconstituțional. Este vorba despre deputații Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova și Denis Ulanov.

Aceștia i-au solicitat Curții să verifice constituționalitatea articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral, iar în urma examinării, articolul a fost declarat neconstituțional.

Prevederile contestate și, în consecință, declarate neconstituționale stabilesc că nu pot fi alese persoanele care la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data publicării.

Judecătorii constituționali Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

Menționăm că la data de 28 septembrie, Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii articolului care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților fostului partid Șor, până la soluționarea cauzei în fond.

Amintim că deputații PAS au votat, în 31 iulie 2023, decizia care prevede privarea a peste 600 de membrii din conducerea partidului condus de Ilan Șor de dreptul de a candida la alegeri. Decizia Parlamentului a fost luată după ce Curtea Constituțională a decis, în 19 iunie curent, scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. 

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.