VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Decis! Membrii Partidului Șor nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani

Membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, în contextul ajustării cadrului normativ intern referitor la lichidarea partidelor politice, după ce Curtea Constituțională a emis o Hotărâre prin care a declarat Partidul Politic „Șor” neconstituțional și l-a dizolvat.

Proiectul de lege mai conține prevederea că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Totodată, au fost acceptate amendamentele propuse de către deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Igor Chiriac și Veronica Roșca, care prevăd majorarea termenului de restricție exercitării dreptului de a fi ales pentru categoriile de persoane prevăzute, de la trei la cinci ani.

De menționat că, pentru a doua lectură, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a înregistrat un amendament prin care se stipulează clar că organul electoral va putea să constate faptele de corupere a alegătorilor și va putea dispune anularea înregistrării candidatului sau a concurentului electoral.

De asemenea, deputata Olesea Stamate a mai propus completarea Codului penal cu două infracțiuni – coruperea politică pasivă (pretinderea, acceptarea sau primirea de către o persoană publică în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune) și coruperea activă (promisiunea sau oferirea unei persoane publice în exercitarea mandatului obținut în rezultatul alegerilor de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje pentru a părăsi o formațiune politică sau pentru a adera la o altă formațiune politică). Respectiv, coruperea politică pasivă se va pedepsi cu închisoare de până la șapte ani, cu amendă de până la 300 000 de lei, iar coruperea politică activă se va pedepsi cu închisoare de până la șase ani, cu amendă de până la 200 000 de lei. Pentru ambele infracțiuni sunt prevăzute forme agravante.

Proiectul de lege privind implementarea unor considerente conținute în Hotărârea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.