De la începutul acestui an, Consiliul Concurenței a aplicat sancțiuni de 485,9 milioane de lei agenților economici, care au încălcat legea. Printre acestea, se numără și cea mai mare sancțiune din istoria Consiliului Concreunței, cea de 480 de milioane de lei aplicate la șase companii de pe piața produselor petroliere.
„Prin adoptarea Deciziei nr. DA-03/21-18 din 28.06.2024, a fost finalizată una dintre cele mai importante investigații dintr-un sector cheie al economiei naționale – piața produselor petroliere. Ca urmare, a fost aplicată cea mai mare sancțiune din istoria autorității de concurență – peste 480 milioane de lei.
În baza deciziei, s-a constatat că 6 companii prezente pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere au încheiat un acord anticoncurențial cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a acestor produse. Prin urmare, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderile vizate, aplicând următoarele amenzi: SRL „Bemol Retail” – 29 milioane de lei; SRL „Datario” – 1,1 milioane de lei; SRL „Lukoil Moldova” – 180,2 milioane de lei; SRL „Petrom Moldova” – 77,8 milioane de lei; SA „Rompetrol Moldova” – 191,8 milioane de lei; SA „Tirex Petrol” – 1,5 milioane de lei”, se menționează într-un raport al Consiliului.
Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, Consiliul Concurenței a intensificat acțiunile privind prevenirea și contracararea practicilor anticoncurențiale, controlul concentrărilor economice și respectarea legislației cu privire la ajutorul de stat. Astfel, pe parcursul semestrului I, s-au aflat în derulare; 67 de investigații, dintre care 3 investigații inițiate în 2024; iar în cadrul dosarelor, direcțiile de profil au efectuat 9 inspecții inopinate.
„Plenul Consiliului Concurenței a adoptat 18 decizii care au vizat domeniile de concurență și ajutor de stat, 3 dispoziții pentru inițierea investigațiilor și 105 avize la proiecte de acte normative din perspectiva impactului asupra mediului concurențial”, se menționează într-un comunicat al instituției.
Menționăm că, la sfârșitul anului 2023, a fost modificată componența Plenului Consiliului Concurenței, fiind numiți trei membri noi. Schimbările ce sunt implementate de noul Plen vizează o redefinire a priorităților strategice și o ajustare a procedurilor interne cu scopul de a întări capacitatea instituțională și de a spori eficiența autorității de concurență.