VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De ce sunt accesate datele cu caracter personal la achiziționarea asigurării RCA. Explicațiile CNPF

În rezultatul mai multor solicitări adresate Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) privind motivul accesării datelor cu caracter personal de către autoritatea de supraveghere, CNPF a emis marți, 2 mai, un comunicat de presă.

CNPF susține că nu accesează datele cu caracter personal ale cetățenilor, acestea fiind accesate de către asigurători în momentul achiziționării poliței RCA.

  • CNPF asigură funcționarea și administrarea Sistemului informațional automatizat de stat în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto pentru pagube produse de autovehicule (SIA RCA Data);
  • Procesarea cererii, contractului și a poliței de asigurare obligatorie RCA, precum și transmiterea de către asigurători a informațiilor privind contractele de asigurare obligatorie RCA și dosarele de daună se efectuează prin intermediul SIA RCA Data, gestionat de CNPF;
  • În calitate de contractant al asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă (polița RCA) și externă (Carte Verde), prin cererea depusă și semnată, persoana asigurată își exprimă consimțământul ca datele cu caracter personal indicate în cerere să fie prelucrate în corespundere cu prevederile Legii nr.133 din 08.07.2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

Atunci când solicitați informația privind entitățile care v-au accesat datele cu caracter personal și constatați că CNPF apare ca operator care a prelucrat aceste date, este important să cunoașteți că, de fapt, datele cu caracter personal sunt accesate de asigurătorul dvs., în vederea examinării și soluționării cererii de asigurare, dar și în scopul procesării dosarelor de daună. Dacă scopul și temeiul accesării datelor cu caracter personal sunt neclare, aveți posibilitatea să contactați asigurătorul al cărui client sunteți pentru a elucida circumstanțele. În cazul în care considerați că drepturile dumneavoastră privind protecția datelor cu caracter personal au fost încălcate, recomandăm să vă adresați la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal”, menționează reprezentanții CNPF.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.