VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

De acum înainte, Ucraina va sărbători pe 9 mai Ziua Europei

Ucraina va sărbători Ziua Europei în fiecare 9 mai începând de marţi. Astfel, Ucraina se va alinia ţărilor din Uniunea Europeană (UE) şi se va îndepărta de tradiţia sovietică pe care până acum o împărtăşea cu Rusia de a marca victoria asupra nazismului la 9 mai, eveniment istoric pe care îl va sărbători de acum încolo pe 8 mai, transmite luni EFE.

"Am decis să stabilesc ca Ziua Europei să fie sărbătorită în Ucraina în fiecare an pe 9 mai, împreună cu ţările Uniunii Europene", se menţionează într-un decret semnat luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenţia naţională de presă ucraineană, Ukrinform.

Într-un discurs adresat naţiunii, Zelenski a declarat că Ucraina va sărbători de acum încolo în fiecare 9 mai "unitatea istorică" a Europei şi a "tuturor europenilor care au învins nazismul şi vor învinge „ruscismul'", termen acceptat de Parlamentul ucrainean pentru a identifica ideologia imperialistă rusă.

Încă din epoca Uniunii Sovietice, Ucraina şi Rusia au sărbătorit ziua de 9 mai ca Ziua Victoriei asupra nazismului, cu scopul să marcheze capitularea Germaniei naziste în faţa sovieticilor la 9 mai 1945, notează Agerpres.

Această dată a devenit una dintre cele mai importante din calendarul naţionalismului rus, motiv pentru care Zelenski a cerut luni Parlamentului să declare ziua de 8 mai - ziua în care a devenit efectivă capitularea necondiţionată a naziştilor - drept Ziua Victoriei împotriva nazismului, urmând exemplul celorlalte state ale Europei.

Ţările UE sărbătoresc Ziua Victoriei asupra nazismului pe 8 mai, aminteşte EFE.

Această schimbare a datelor în calendarul sărbătorilor oficiale din Ucraina se înscrie în eforturile autorităţilor ţării de a deveni parte a spaţiului democratic european şi de a se îndepărta de orbita rusă în care continuă să trăiască multe alte foste republici sovietice, comentează agenţia de presă spaniolă.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.