VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

De 32 de ani fără Doina și Ion Aldea Teodorovici, cei doi mari artiști care au devenit simbolul Mișcării de Renaștere Națională

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la moartea tragică a Doinei şi Ion Aldea Teodorovici. Cei doi mari artiști și-au pierdut viața în urma unui accident rutier, în noaptea dinspre 29 spre 30 octombrie 1992. Oficial, mașina în care se deplasau spre Chișinău a intrat într-un copac, în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România.

În momentul fatidic, în mașină se aflau patru persoane. Șoferul și însoțitorul au scăpat fără răni grave, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă drept o tragedie națională, cei doi oameni de cultură fiind înmormântați cu onoruri, la funeralii participând mii de oameni. 

Tradițional, în fiecare an, de 30 octombrie, rude, prieteni și admiratorii regretaţilor artişti merg la Cimitirul Central din Capitală, dar și la monumentul lor de la intrarea în Parcul ”Valea Morilor” pentru a cinsti memoria celor care au stat la începuturile independenței și suveranității Republicii Moldova.

Ion şi Doina Aldea Teodorovici au unit prin piesele lor ambele maluri ale Prutului. Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău şi Bucureşti, unde au fost foarte îndrăgiţi, iar piesele lor erau cântate la unison. La sfârşitul anilor 1980, Ion şi Doina au devenit simbolul Mişcării de Eliberare Naţională.

Prin melodiile lor, Ion și Doina Aldea Teodorovici au militat mereu pentru Unirea Basarabiei cu România și au fost printre primii care au cântat, încă în perioada sovietică, despre Unire, Limba Română și Tricolor. Ion Aldea Teodorovici avea 38 de ani când a murit, iar Doina doar 33 de ani. În urma lor, au lăsat un copil – pe cântărețul și compozitorul Cristofor Teodorovici.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.