VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Datoria publică internă a Republicii Moldova a înregistrat o creștere record în luna iulie

Datoria publică internă a Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în luna iulie a acestui an, ajungând la un nou record de 38,6 miliarde de lei. Aceasta reprezintă o majorare cu 1,8 miliarde de lei, sau 4,9%, comparativ cu luna anterioară, arată datele Ministerului Finanțelor.

În perioada ianuarie-iulie 2023, datoria publică internă a crescut cu 4 miliarde de lei, sau cu 11,9%. Această evoluție majoră se datorează în principal creșterii emisiunii de titluri de stat pe piața primară, care a totalizat aproximativ 4,2 miliarde de lei.

La sfârșitul lunii iulie 2023, datoria la titlurile de stat emise pe piața primară a însumat circa 24 miliarde 407,9 milioane lei, ceea ce reprezintă o majorare de 20,9% față de sfârșitul anului 2022, scrie Bani.md. Această sumă reprezintă 63,2% din totalul datoriei publice interne a țării.

În același timp, datoria la obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată din garanțiile de stat din 2014 și 2015 a rămas neschimbată, situându-se la 12 miliarde de lei. Aceasta reprezintă 31,2% din totalul datoriei publice interne a Moldovei.

Pe de altă parte, datoria la titlurile de stat convertite a înregistrat o ușoară scădere, ajungând la 2,1 miliarde de lei, reprezentând 5,6% din totalul datoriei publice interne.

Ministerul Finanțelor a raportat, de asemenea, că rata medie ponderată a dobânzii la titlurile de stat vândute la licitații în ianuarie-iulie 2023 a fost de 10,17%, cu 5,01 puncte procentuale mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.