VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Datoria externă brută a crescut cu aproape 7% în prima jumătate a anului

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 6,8% comparativ cu finele anului 2022. La 30 iunie 2023 a totalizat 10 242,00 milioane de dolari. Conform datelor preliminare ale BNM, raportul datoriei externe brute la PIB a constituit 67,2%, fiind cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de sfârșitul anului trecut, transmite IPN.

Banca Națională a Moldovei menționează că datoria externă publică a reprezentat 34,9% din totalul datoriei externe, însumând 3 574,01 milioane de dolari (+9,5% comparativ cu finele anului 2022). Datoria externă privată s-a cifrat la 6 667,99 milioane de dolari, majorându-se față de 31 decembrie 2022 cu 5,3%.

Conform datelor preliminare, în trimestrul II al anului curent, deficitul contului curent al balanței de plăți al Republicii Moldova a scăzut cu 12,1% comparativ cu trimestrul II al anului trecut și a totalizat 409,69 milioane de dolari. Raportul dintre deficitul contului curent și PIB a fost de 10,5 la sută. Diminuarea soldului negativ al contului curent a fost determinată de scăderea deficitului comerțului exterior cu bunuri și creșterea excedentului veniturilor primare, în timp ce scăderea excedentelor balanței serviciilor și veniturilor primare au influențat deficitul contului curent în sensul creșterii.

Datele preliminare ale BNM mai arată că poziția investițională internațională a Republicii Moldova, la 30 iunie 2023, a totalizat 6 613,27 milioane de dolari (sau -43,4% raportat la PIB), soldul net debitor aprofundându-se cu 6,9% față de situația de la sfârșitul anului 2022.

Poziția activelor financiare externe a totalizat 7 025,49 milioane de dolari, majorându-se cu 8% de la începutul anului, iar a pasivelor – 13 638,76 milioane de dolari, în creștere cu 7,5%. Raportul dintre poziția activelor și pasivelor externe a constituit 51,5% (+0,2 puncte procentuale față de 31 decembrie 2022).

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.