VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Date din rapoartele financiare ale companiilor din țară vor fi accesibile pe o platformă online

A fost lansat Sistemul informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare” – un sistem informațional care asigură transparență în activitatea mediului de afaceri. Astfel, Republica Moldova se aliniază la cele mai bune practici ale țărilor din Uniunea Europeană în domeniul raportării financiare.

Acest sistem este destinat pentru colectarea, prelucrarea, stocarea, analiza și publicarea situațiilor financiare, a raportului conducerii și a raportului auditorului, cu asigurarea protecției și securității datelor.

Sistemul informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare” va oferi:

  • transparență în activitatea mediului de afaceri, prin asigurarea accesului public la datele din situațiile financiare ale entităților, de care vor putea beneficia potențialii parteneri comerciali, investitorii profesioniști, publicul larg, dar și autoritățile interesate;
  • facilitarea publicării situațiilor financiare, raportului conducerii și a raportului auditorului;
  • consolidarea pe o singură platformă a datelor din situațiile financiare ale agenților economici, dar și din rapoartele financiare ale instituțiilor bugetare. Astfel, este asigurată transparența în sectorul public.
  • furnizarea datelor din situațiile financiare către sistemele informaționale ale terților, prin platforma de interoperabilitate MConnect;
  • publicarea datelor din situațiile financiare.

Digitalizarea serviciilor publice înseamnă eliminarea oricărui focar de corupție, reducerea birocrației și îmbunătățirea eficienței și va facilita accesul la serviciile guvernamentale într-un mod simplu și eficient. Autoritățile încurajează toate instituțiile să accelereze procesul de digitalizare pentru a crea un mediu de afaceri mai eficient și transparent.

Depozitarul poate fi accesat Aici.

„Odată cu lansarea Depozitarului, Biroul Național de Statistică oferă 100% servicii digital la servicii publice prestate pentru antreprenori și cetățeni. Acest pas semnificativ reprezintă o digitalizare de 51% a serviciilor publice destinate antreprenorilor. Cu toate acestea, angajamentul nostru nu se oprește aici. Republica Moldova are talent, are inovație și prin implementarea digitalizării și reducerii birocrației vom transforma țara în cea mai prietenoasă pentru afaceri” a declarat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Menționăm că, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării are ca scop digitalizarea 75% din serviciile G2B până la finele lui 2024, și prestarea a 100% de servicii publice în format digital până în 2030.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.