În Republica Moldova 1147 de persoane, inclusiv 31 de copii sub 5 ani și-au pierdut viața, în anul 2023, din cauza pneumoniei. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), ăn contextul marcării la data de 12 noiembrie a Zilei mondiale a pneumoniei.
Potrivit ANSP, copii care trăiesc în zonele cu rate scăzute de vaccinare și malnutriție, precum și adulții în vârstă expuși la poluarea aerului (din arderea combustibililor fosili și din cauza fumatului) sunt cei mai supuși pericolului.
Simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoane, dificultate în respirație, dureri în piept, stare generală de rău, oboseală, etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauză, severitatea bolii, vârstă și alți factori.
Menționăm că anual, peste 2 milioane de oameni, inclusiv 800 de mii de copii își pierd viața din cauza pneumoniei.
Factorii de risc care cresc susceptibilitatea la pneumonie includ: accesul limitat la servicii de prevenire și îngrijire, malnutriția, poluarea aerului în rezultatul arderii combustibililor fosili și a consumului de tutun, prezența bolilor cronice, etc.
Pneumonia este o e infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului. Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub 5 ani și adulții cu vârste de peste 70 de ani.