VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Cutremurul din Gorj a avut 94 de replici și intensitate peste 7 în zona epicentrală. INFP: Cea mai mare din ultimii 200 de ani. Vedem ce se va întâmpla

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade produs la 14 februarie în județul Gorj a fost urmat până acum de 94 de replici, au anunțat miercuri reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului din România (INFP). În localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade.

Potrivit INFP, majoritatea replicilor au fost de intensitate mică. Unul singur a ajuns la magnitudinea 3.3. Acesta s-a înregistrat la ora 02:30:22 la adâncimea de 3.9 km.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat pentru digi24, că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

„Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă.

Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo.

E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. E greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100 de ani. Astfel de cutremure care apar mai rar apar pe un fond pe care e foarte greu să îl previi. Toate datele pe care le furnizăm au o marjă de eroare, de aceea realitatea intră în marja de eroare. Spui că va fi un cutremur de 6,2 dar poate fi 6,1 sau 6,3″, a declarat directorul INFP.

Întrebați dacă devine Gorj noua zonă Vrancea, reprezentanții INFP au răspuns: „În niciun caz”. Potrivit acestora, în perioada următoare sunt așteptate în continuare replici, dar de o intensitate mai mică, respectiv cu magnitudine maximă de 4 grade, fiind de așteptat ca activitatea seismică în acea zonă să înceapă să scadă.

„E greu să spui cu exactitate ce se va întâmpla în viitor. Nu e nicio metodă de a face predicție pentru cutremur, și asta la nivel mondial. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Plăcile se mișcă în permanență, uneori se întâmplă să se acumuleze mai mult stres, nu există formule, suntem la cheremul naturii”, au precizat experții INFP.

În Gorj se vor monta trei stații seismice, pentru a procesa mai mult fenomenul, precum și cinci stații de GPS pentru a se monitoriza mișcările de deplasare a faliilor.

Cutremurul de ieri a fost al doilea seism mare produs în regiune, deși experții spuneau că e o zonă seismică fără mare activitate.

Imediat după cutremur, la numărul de urgență 112 din România au fost peste o sută de apeluri care anunțau clădiri avariate.

Doi oameni au fost răniți de bucăți de tencuială și cărămizi căzute. Cutremurul de ieri a afectat mai multe blocuri din Târgu Jiu, dar și sediile unor instituții din oraș. Pe listă e inclusiv Prefectura Gorj, care azi a rămas închisă. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.