Curtea Federală de Apel din Statele Unite a decis, în unanimitate, să susțină o lege care ar putea duce la interzicerea aplicației TikTok în Statele Unite. Legea impune companiei chineze ByteDance, care deține TikTok, să vândă platforma unui proprietar american până la 19 ianuarie 2025. Dacă acest termen nu este respectat, aplicația va fi efectiv interzisă în SUA, informează NBC News.
La 6 decembrie, un grup de trei judecători ai Curții de Apel pentru Circuitul Districtului Columbia a luat această decizie, invocând preocupări legate de securitatea națională și colectarea de date de către TikTok de la utilizatorii săi. Decizia are implicații majore pentru TikTok și pentru milioanele de utilizatori americani ai platformei, care ar putea rămâne fără acces la aceasta, cel puțin pe termen lung.
TikTok a contestat în fața judecătorilor ordinul de a vinde platforma, susținând că acesta ar încălca drepturile garantate de Primul Amendament, care protejează libertatea de exprimare. Compania a mai susținut că guvernul chinez nu influențează algoritmii aplicației. Reprezentanții ByteDance și-au exprimat în continuare speranța că Curtea Supremă a SUA va lua o decizie favorabilă, protejând drepturile constituționale ale americanilor la libertatea de exprimare.
Contextul procesului este legat de preocupările autorităților americane cu privire la potențialele riscuri pentru securitatea națională, din cauza legăturilor aplicației cu guvernul chinez și a colectării de date personale ale utilizatorilor americani. În urma acuzațiilor că TikTok ar putea expune informațiile utilizatorilor către Beijing, guvernul SUA a adoptat o lege în aprilie, care prevede interzicerea platformei pe teritoriul american, ceea ce a determinat TikTok să acționeze în instanță.