VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Curtea Constituțională nu susține modificarea Constituției propusă de PAS

Curtea Constituțională nu susține modificarea Constituției propusă într-un proiect de lege de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Este vorba despre inițiativa de a modifica articolul 70 din Constituție, iar ca urmare parlamentarii să poată desfășura activitate privată în timp ce-și exercită mandatul, transmite IPN.

„Proiectul de lege constituțională pentru modificarea articolului 70, alineat 1 din Constituție nu corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de articolul 142, alineat 2 din Constituție și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare”, a menționat președintele CC, Nicolae Roșca, în ședința la care a fost pronunțat avizul.

Prin proiectul de lege înaintat, deputații PAS au propus să fie modificat articolul 70, alineat 1 din Constituție. În prezent, acesta prevede următoarele: „Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcții retribuite, cu excepția activității didactice și științifice”. PAS a propus ca în Constituție să fie prevăzută incompatibilitatea mandatului parlamentar doar cu funcția publică și de demnitate publică. Astfel, deputații ar fi putut să aibă ocupații private, cum ar fi cele de artă, medicale, consultanță și altele.

Curtea Constituțională a constatat că modificarea propusă prin proiectul de lege constituțională aduce atingere principiului independenței mandatului de deputat. La fel că ar putea afecta exercitarea acestuia prin permiterea desfășurării unor activități, care, prin natura lor, ar fi în contradicție cu acesta sau care ar împiedica deputatul să-și exercite în mod corespunzător atribuțiile sale de bază în serviciul poporului.

„Astfel, Curtea reține că proiectul legii constituționale nu asigură un echilibru abstract corect între principiul mandatului reprezentativ al deputatului (articolele 39 și 68 din Constituție) și cel al incompatibilității funcției de deputat (articolul 70 din Constituție)”, se arată în dispozitivul Curții.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus vreo unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.