VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Curtea a decis: Foștii membri ai Partidului Șor nu pot participa la alegeri în următorii 5 ani

Reprezentanții fostului Partid „Șor” nu pot participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie și nici la scrutinele din următorii cinci ani. Magistrații Curții Constituționale (CC) au sistat examinarea sesizării depusă de parlamentarii Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, privind restricționarea participării la alegeri. Motivul este înregistrarea unei parități de voturi la adoptarea hotărârii. 

Pe 4 august cinci deputați ai partidului „Șor”, declarat neconstituțional, au solicitat Înaltei Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.

Sesizarea deputaților partidului declarat neconstituțional a fost examinată pe 19 septembrie de patru judecători ai Curții. Decizia a fost adoptată cu votul judecătorilor Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan, Serghei Țurcan. Judecătoarea Domnica Manole nu a participat la ședință, din motive de sănătate.

Potrivit legii, în cazul înregistrării parității de voturi, actul normativ se prezumă constituţional, iar cauza se sistează. Astfel, membrii conducerii unei formațiunii politice scoase în afara legii nu vor avea dreptul să fie aleși pentru o perioadă de cinci ani de la decizia Înaltei Curți. 

Menționăm că pe 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care interzice liderilor Partidului „Șor”, declarat neconstituțional de CC, să candideze la alegeri pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții. Proiectul de lege mai prevede că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali.

Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie. Curtea Constituțională a constatat că activitatea partidului prezintă „un pericol iminent pentru ordinea constituțională democratică”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.